Fotbalisté Dynama se vrátili na vítěznou notu a v dohrávaném zápase 17. kola druhé ligy na domácím stadionu porazili rezervní tým Brna 3:0, když se o dva góly z pokutových kopů postaral Martin Vozábal a jednu branku přidal reprezentant Karel Poborský. Dynamo vstoupilo do utkání s novým kapitánem Jiřím Skálou a na pravé straně obrany dostal příležitost Jiří Kladrubský.

Dvě překvapivé změny v sestavě přichystal trenér Dynama František Cipro jako reakci na nepovedený nedělní zápas proti pražské Spartě. Pouze na lavičce náhradníků zůstal sedět levý bek Jakub Bureš, kterého nahradil mladík Jiří Kladrubský. Díky této změně došlo k přeskupení obranné linie - do té doby na pravé straně hrající Skála se přesunul doleva a pravá polovina hřiště patřila již zmiňovanému Kladrubskému.
Druhá změna byla ještě o poznání překvapivější. Dynamo totiž do utkání vstoupilo s novým kapitánem. Ačkoliv se dosavadní kapitán týmu Martin Vozábal objevil v základní sestavě, pásku pro velitele týmu měl tentokrát obránce Jiří Skála. "Nešlo ani tak o výkonnostní důvody Vozábala, jako o fakt, že během svého kapitánování nasbíral již sedm žlutých karet a asi čtyři z nich dostal za řeči. Nového kapitána jsem určoval já. Měl jím být buď Poborský nebo Skála, Karel se ale této úlohy zřekl a kapitánem byl tedy nakonec určen Skála," vysvětlil na pozápasové tiskové konferenci trenér František Cipro.

Do utkání vstoupili aktivněji domácí a do svého soupeře se od úvodních minut zakousli. Aktivní snaha ale ne vždy přináší pohledný fotbal, o čemž se diváci na Střeleckém ostrově záhy přesvědčili. Přesto se ale již v 7. minutě domácí dočkali branky, když se po Poborského přímém kopu v zakončení skluzem prosadil Skála, k nelibosti publika ale nebyl gól pro ofsajdové postavení nového kapitána uznán. Svěřenci Františka Cipra chtěli očividně odčinit porážku z minulého kola a ač jim chyběla přesnost v rozehrávce, byli po celý první poločas jasně lepší. K vedoucímu gólu zápasu je nasměroval Petr Faldyna, který po střetu s hostujícím obránce donutil rozhodčího Fraňka k odpískání pokutového kopu. Ten s přehledem proměnil exkapitán Martin Vozábal - 1:0. Ve zbytku poločasu sledovali diváci na Střeleckém ostrově urputnou podívanou s minimem šancí na obou stranách. Za zmínku stojí nepřesné pokusy Pivoňky, Skály a také dalekonosná střela Poborského, který zkusil překvapit na velkém vápně stojícího brankáře Hrubého. Nejnebezpečnější akce hostů přišla ve 30. minutě, avšak střela Smutného mířila snad deset metrů nad horní tyč Filipkovy branky. Ve velmi slibné šanci si z ničeho nic ocitl ve 34. minutě Mrkvička, avšak ani on v pádu brněnského brankáře nepřekonal.
Když už se pomalu začínalo zdát, že první poločas skončí "pouze" jednogólovým vedením Dynama, zaúřadoval reprezentant Karel Poborský. Na polovině hřiště přebral odražený míč, nikým neatakovaný postupoval až k velkému vápnu, kde technickou finesou oklamal dva protihráče a křížnou střelou pohodlně zvýšil na 2:0, nádherná individuální akce!

Druhý poločas se odvíjel v podobném duchu jako ten první. Jihočeši se snažili o aktivní hru a hosté se soustředili na kvalitní defenzivu se spoléháním na rychlé protiútoky. Ve 49. minutě se do odraženého míče opřel na hranici velkého vápna Plocek a brankář Hrubý pouze sledoval, jak tvrdě letící projektil těsně přelétá horní břevno jeho brány. V 54. minutě na druhé straně hřiště vystrašil brankáře Filipka Roman Smutný, který podobně jako Poborský v prvním poločase, zkusil vystřelit z velké dálky. Ani tentokrát ke kuriózní brance nedošlo a stav utkání zůstával 2:0. To v 60. minutě byli hosté ke vstřelení branky o poznání blíže - po hlavičce Poláka ale zastoupil již překonaného Filipka na brankové čáře Plocek. Třetí zajímavá akce před Filipkovou svatyní přišla o dalších šest minut později - s dobře mířenou střelou Partyše si ale budějovický brankář bravurně poradil.
S přibývajícími minutami se z hrací plochy začínala pomalu vytrácet fotbalovost a zdálo se, že utkání spěje k dvougólovému vítězství Dynama. V 77. minutě ale viděl rozhodčí Franěk v pokutovém území Brna další penaltový faul (tentokrát na Mrkvičku) a Martin Vozábal se coby exekutor opět nemýlil - 3:0.
O pár okamžiků později měl ke čtvrté brance utkání velmi blízko Belej, avšak jeho gólovou hlavičku po centru Poborského perfektně zneškodnil Hrubý. V 79. minutě navíc uviděl druhou žlutou kartu kapitán Brna Polák a o vítězi utkání tak bylo prakticky rozhodnuto. V poslední desetiminutovce se do zakončení dostali ještě Plocek a dvakrát Poborský, avšak ani jeden z nich již na celkovém výsledku nic nezměnili.

Střely na branku

Související články

Preview: Třetí domácí zápas v řadě, ve středu dorazí béčko Brna (18.4.2006)
Pozvánka trenéra: Kvůli lidem se musíme rehabilitovat, říká před Brnem František Cipro (19.4.2006)
Online: Online reportáž (19.4.2006)
Ohlasy hráčů: Změna kapitána je impulsem, který má pomoci celému týmu, vysvětluje Jiří Skála (19.4.2006)
Ohlasy trenérů: Změnu kapitána jsem nařídil já, řekl po zápase s Brnem František Cipro (20.4.2006)

Hodnocení hráčů Dynama

Hodnocení redakce

Filipko - 6
Kladrubský - 7
Homoláč - 6,5
Pivoňka -7
Skála - 6,5
Poborský - 6,5
Dvořák - 6,5
Vozábal - 7
Plocek - 6
Faldyna - 5,5
Mrkvička - 6
Belej - 6

Muž zápasu (podle fanoušků)

Martin VOZÁBAL

Fotogalerie


Ohlasy trenérů

František Cipro: "Po minulé porážce jsem tady říkal, že chceme co nejdříve hrát a napravit to. Co si budeme povídat, ta deka po nepovedeném zápase se Spartou na nás trochu ležela. Vůbec jsme před zápasem nevěděli, v jakém složení dneska Brno přijede, protože hned několik hráčů z dnešní sestavy odehrálo včerejší pohárový zápas na Slovácku. Upozorňoval jsem na to, že kluci z tohoto týmu nehrají pod nějakým velkým tlakem a přijedou si sem podobně jako Sparta v neděli hlavně zahrát a to bývá nebezpečné. Jsem rád, že jsme tento zápas zvládli, protože občas to opravdu není jednoduché. Za stavu 2:0 jsme polevili a nechybělo mnoho a mohli jsme dostat gól na 2:1 a to by potom bylo asi složitější. Za stavu 3:0 jsme to naopak už jen dohrávali, protože hned v pondělí hrajeme další zápas..."

Petr Maléř: "Soupeř vyhrál zaslouženě, dal nám tři góly a my jsme se neprosadili. My máme nyní po odložení několika zápasů hodně nabitý program, a proto musíme na dnešní zápas co nejdříve zapomenout."