Jako den a noc byly poslední dva výkony fotbalistů Dynama České Budějovice na domácím stadionu. Přesto byl ale výsledek na světelné tabulky po skončení zápasu stejný - 1:3 pro hosty. Svěřenci Františka Cipra začali utkání s Hradcem dobře, na začátku druhé půle se dokonce dostali po Vozábalově penaltě do vedení, avšak Hradec zásluhou Šmardy, Kowalczyka a Karnaye dokonale otočil výsledek. Byl to smolný den pro Dynamo, Jihočeši byli o poznání aktivnější a lepší...
Do utkání proti Hradci postavil trenér František Cipro celkem očekávanou sestavu. Jediné překvapení přišlo na postu brankáře, kde dostal příležitost mladík Zdeněk Křížek. Do útoku domácí trenér postavil dvojici Myšák - Svoboda a na pravém kraji zálohy se poprvé letos od začátku představil rekonvalescent Josef Němec.

Na fotbalistech Dynama bylo patrné, že hned od úvodu zápasu chtějí odčinit nepříznivé výkony a výsledky z posledních zápasů. Od první minuty se rvali o každý míč a rázem byli pány na hřišti. V úvodních minutách se o aktivitu starali především Belej s Myšákem, zakončovatelem se stal Lukáš Adam, který v první pětiminutovce dvakrát vystrašil gólmana Podhajského. Blíže ke gólu byl ale Vozábal, který si ve čtvrté minutě pěkně naběhl a naskočil na roh Beleje – bránu ale také netrefil. Hosté poprvé zahrozili v 8. minutě, kdy se k přímému kopu postavil Šmarda. Jeho centr do pokutového území nikdo netečoval a brankář Křížek pouze sledoval jak se neposedný balon mihl půl metru vedle jeho levé tyče. První gólová šance zápasu přišla v 11. minutě, když Vozábalův centr těsně před Podhajským hlavou přizvedl Pivoňka a hostující brankář s velkou námahou vyrazil mimo. V následných minutách se hra trochu uklidnila a do hry se dostali i hosté. Právě hradečtí fotbalisté se dostali do zakončení ve 28. minutě, kdy Kaplan nacentroval do pokutového území Dynama, kam si naběhl aktivní Kowalczyk – střela mu ale nesedla a skončila mimo tyče Křížkovy branky. Přesně po půlhodině hry se do svojí první gólové šance v zápase dostal Luboš Myšák, který po levé straně postupoval směrem k Podhajského brance. Když už se dostával do velkého vápna, rozhodl se pro technickou střelu, která jen o decimetry minula horní tyč hostující brány. Ve 33. minutě naopak hosté provětrali obranou řadu Dynama. Na konci velkého závaru v pokutovém území byl Šmarda, jehož nepovedená střela skončila mimo. Pět minut před koncem poločasu předvedla pěknou kombinaci trojice Adam, Belej a Myšák. Zakončujícího Svobodu ale vyrušil rozhodčí Gallo, který odpískal ofsajd. Ke konci prvního poločasu se hostující hráči uchýlili k velmi tvrdé hře, kterou po zásluze trestal rozhodčí - během krátkého času uviděli žluté karty Širanec, Šmarda a Filip. V samém závěru poločasu dostal míč za záda Podhajského Vozábal, branka nebyla ale uznána pro předchozí Pivoňkovu ruku.

První poločas přinesl hned několik pohledných fotbalových akcí, v poločase druhém se fanoušci dočkali i čtyřech branek. Ta první přišla velmi záhy po začátku druhé části hry. Po rychlé akci Dynama si na Němcův centr naskakoval ve vápně Belej a jelikož byl při výskoku sražen, odpískal rozhodčí Gallo správně pokutový kop. K němu se postavil kapitán týmu Martin Vozábal a střelou do protipohybu brankáře Podhajského otevřel skóre zápasu. Jihočechy rychlé vedení neukolébalo a stále se tlačili do vápna soupeře. Druhý moment, který opět zaváněl pokutovým kopem přišel v 50. minutě. Hlavní rozhodčí ale asi nenašel odvahu a místo penalty odpískal nesprávně odmávaný ofsajd. Jihočeši byli za stavu 1:0 stále aktivní, přesto ale přišla nečekaně vyrovnávající branka. Správné místo ve vápně si našel Michal Šmarda a když se k němu dostal centr z levé strany, udělal přesně to, co udělat měl – poslal míč za záda bezmocného Křížka. Jihočechy ani vyrovnávající gól nezlomil a stále byli na hrací ploše o poznání aktivnější. Poprvé vystrašil Podhajského Adam, který střelu z velké dálky poslal metr nad břevno. Od 70. minuty byl Hradec pod drtivým tlakem a jen horko těžko se hostujícím bekům dařilo odkopávat míče do zámezí. Smolařem zápasu byl bezpochyby útočník Luboš Myšák, pro kterého je Střelecký ostrov snad zakletý. V 71. minutě nejprve nastřelil v těžké pozici ze dvou metrů tyč a za další dvě minuty později nedokázal do poloodkryté branky usměrnit Smíškův centr. Poté přišli dvě gólové šance Smíška, který na první pokus bránu netrefil, když už ale míč skvěle umístil do šibenice, zakončil fantasticky Podhajský. Zpět na zem vrátil agilní Jihočechy Kowalczyk, který po rychlé akci nechal vyniknut do té doby pouze postávajícího Křížka. Za další čtyři minuty ale přišel blesk z čistého nebe. Po nevinné akci Hradce centroval přes celou šířku hřiště Štěpán a nabíhající Marek Kowalczyk nedal tvrdou ranou z první Křížkovi šanci – 1:2. Jihočeši se nestačili oklepat z velkého šoku a přišla další branka. Za rozhozenou obranu dostal pěkný balón od Kaplana Dalibor Karnay a obloučkem přes vyběhnutého Křížka zvýšil na 1:3. Střelec třetí branky Hradce si následně vysloužil za přehnané oslavy druhou žlutou kartu v zápase a musel nedobrovolně opustit hrací plochu. V závěrečných minutách se k hlavičkovému pokusu dostal pouze Smíšek, ale ani následné pětiminutové nastavení na konečném výsledku 1:3 nic nezměnilo.

Střely na branku

Související články

Preview: Na jih Čech dorazí v neděli tradiční soupeř z Hradce (2.9.2005)
Online: Online reportáž (4.9.2005)
Ohlasy trenérů: Hradec čtyřikrát vystřelil a dal tři góly, shrnul smutný František Cipro (5.9.2005)
Ohlasy hráčů: Chtěli jsme přidat druhý gól, hledá příčiny porážky Luboš Myšák (4.9.2005)

Hodnocení hráčů Dynama

Hodnocení redakce

Křížek - 3,5
Pončák - 3
Pivoňka - 4
Homoláč- 4
Plocek - 4,5
Němec - 3,5
Adam - 3
Vozábal - 4
Belej - 4
Svoboda - 3,5
Myšák - 5
Smíšek - 3,5

Muž zápasu (podle fanoušků)


Michal Belej
(15 bodů)

Fotogalerie


Ohlasy trenérů

František Cipro: "Všichni jste to viděli, těžko se k tomu vyjadřovat. Vytvořili jsme si řadu dalo by si říci brankových příležitostí, které řešíme blbě a když je vyřešíme dobře, tak nedáváme vyložené šance. ěli jsme spoustu šancí a pak přišlo něco, co se nám stalo už několikrát. Prostě standardní situace. To je šestý gól ze standardky, který jsme inkasovali."

Karel Krejčík: "Úvod utkání nás nezastihl v nejlepší formě, domácí byli aktivní, naštěstí jsme jejich úvodní nápor přečkali. Postupně jsme se v utkání lepšili a v pohodě jsme pak přečkali první poločas. Po penaltě v úvodu druhého poločasu se ale mužstvo správně namotivovalo a správným způsobem odvrátilo ten nepříznivý stav a myslím, že absolutní disciplínou a dobře zahranými situacemi jsme domácí porazili 3:1."