Velmi těžce se rodilo na Střeleckém ostrově první vítězství Dynama v novém ročníku druhé ligy. Jihočeši vstoupili do utkání velmi opatrně a v první části hry byl k vidění spíše průměrný fotbal bez šancí. Ve druhé části hry otevřel v 74. minutě skóre Plocek. Když ale v 82. minutě vyrovnal Novotný a když v 89. minutě uviděl červenou kartu Homoláč, věřil ve vítězství jen málokterý fanoušek Dynama. Ve čtvtrté minutě nastavení ale brilantní střelou z přímého kopu rozhodl kapitán Martin Vozábal.
Jihočeši nastoupili do utkání v předpokládané sestavě, oproti minulým zápasům se pouze do stoperské dvojice vrátil Pivoňka a Krejčík se posunul do středu zálohy na post defenzivního záložníka. Jihočechy v posledních zápasech trápila hra útoku, přesto trenér Cipro postavil opět dvojici Smíšek Svoboda. Tato volba mu vyšla na padesát procent - Svoboda patřil k nejlepším hráčům na hřišti, Smíšek se do hry prakticky nedostal...

Do utkání oba týmy vstoupili velmi opatrně a žádný z nich nechtěl udělat chybu. První se do šance dostali hosté - nikoho určitě na začátku zápasu  nenapadlo, že rohové kopy Žižkova, které většinou směřovaly přímo do Belicovy branky, se málem stanou Jihočechům osudnými.  Poprvé musel Belic takovouto situaci řešit právě ve 2. minutě, kdy se štěstím vyrazil Prášilův centr. V 5. minutě ukázal svojí skvělou techniku Svoboda, který se efektivně přehodil jednoho z obránců a po brankové čáře postupoval směrem k malému vápnu. Jeho zpětnou přihrávku na nabíhajícího Smíška ale obránci odkopli mimo. O pár minut později došlo k nepříjemné události na polovině hřiště, kde zůstal s bolestivou grimasou ležet levý bek Martin Leština, jeho zranění mu nedovolilo pokračovat v utkání a ve 12. minutě ho vystřídal mladík Kladrubský. Ještě při hře o deseti se do dobré příležitosti dostali hosté, když zaváhající Belej nabídl šanci Kalodovi, který ale z dobré pozice Belice nepřekonal. O dalších několik minut později byli opět v nebezpečné situaci u míče Jihočeši, jmenovitě agilní Ivo Svoboda. Ten další parádní fintou obelstil na levé straně obránce, tentokrát nezvolil zpětnou přihrávku a zkusil štěstí sám - jeho slibný pokus ale skončil pouze na boční síti. Jihočeši poté předvedli několik slibných kombinačních akcí, avšak obrana Žižkova byla pevná jako žula a do zakončení domácí prakticky nepouštěla. Bouřlivý potlesk přišel ve 29. minutě opět pro Ivo Svobodu, který tentokrát obelstil hned dvojici obránců a z již téměř beznadějné situace vybojoval roh. U další velké šance Dynama byl opět Svoboda, který skvěle narazil míč Vozábalovi. Kapitán Jihočechů zkoušel bez přípravy vystřelit, tvrdou ranou doprostřed branky trefil ale pouze nohy brankáře Bartalského. Ve 37. minutě podběhl dlouhý pas z hloubi pole Homoláč, k míči se dostal Kučera, avšak na výborného Belice recept opět nenašel. V závěru poločasu se hosté osmělovali víc a víc, ani jedna z šancí již ale budějovického golmana neohrozila.

Po dosti nezáživném prvním poločase, který okořenily pouze povedené akce Ivo Svobody, vystřídal poločas druhý, který přinesl vzruchu o poznání více. Hned ve 49. minutě zakombinoval střídající Gruber s Vozábalem, od kterého se míč dostal ke kopačkám nabíhajícího Plocka. Hbitý záložník se svou šancí nenaložil podle přání přítomných diváků a na branku Bartalského vyslal sice tvrdou, ale ne příliš dobře umístěnou střelu. Svůj výborný výkon mohl v 55. minutě korunovat Svoboda, když si skvěle naběhl na kolmou přihrávku Vozábala a ocitl se tak zcela sám před Bartalským. Vybíhajícího brankáře zkoušel přehodit polovysokým lobem, který ale brankář hostů fantasticky vyrazil těsně nad břevno. V následujících pěti minutách rozehrál rozhodčí Bouše málo vídaný karetní mariáš, když během velmi krátké chvíle udělil hostujícím hráčům čtyři žluté karty (nutno ale dodat, že celkem oprávněně...). V 67. minutě spálil další velkou šanci Homoláč, který si na zadní tyč pěkně naběhl na rohový kop Beleje - míč z jeho hlavy skončil metr od pravé tyče Bartalského branky. Na začátku poslední dvacetiminutovky nechybělo mnoho a mohlo to být 0:1, centr z pravé strany si málem srazil do vlastní branky Pončák. Za další dvě minuty bylo ale již na Střeleckém ostrově veselo, aktivní Svoboda prostrčil přes tři protihráče přihrávku na nabíhajícího Jaromíra Plocka, který ve své druhé velké šanci v zápase nezaváhal a propálil vše, co mu stálo v cestě. V 75. minutě mohlo být ale srovnáno. Po velkém mumraji ve vápně Dynama "přihrál" jeden z domácích beků zcela volnému Kalodovi, který byl ale ze své šance tak překvapen, že nedokázal míč nebezpečně usměrnit do poloodkryté branky. V 82. minutě se ale hosté přeci jen dočkali. U zrodu vyrovnání byl exbudějovický Grznár, který vybojoval rohový kop. K němu se postavil střídající Jan Novotný a k údivu všech jeho centrovaný míč skončil za zády nešťastného Belice. O několik málo minut později přišla pro Jihočechy další rána, když byl po údajném nesportovním chování a sražení protihráče vyloučen stoper David Homoláč. Když se k tomu přidala tvrdá hra Žižkova, tak by v tu chvíli na vítězství Dynama vsadil asi pouze blázen. Okopávaní Jihočeši se ale nevzdávali a právě tvrdá hra se stala hostům osudnou. Ve třetí minutě nastaveného času byl čtyři metry před velkým vápnem tvrdě faulován Martin Vozábal. Ač se v prvním okamžiku zdálo, že v utkání nebude moci již pokračovat, postavil se nakonec k zahrávání přímého kopu. Jeho nádherná střela z říše snů přeletěla zeď a zapadla přesně do pravého horního růžku Bartalského branky. Ve zbývající minutě nastavení Jihočeši nenechali nic náhodě a odkopávali míče na polovinu soupeře. První vítězství v sezoně se sice nerodilo lehce, přesto bylo ale zasloužené...

Střely na branku

Související články

Preview: Druhá liga je tu, Dynamo hostí Žižkov (5.8.2005)
Online: Online reportáž (7.8.2005)
Ohlasy trenérů: Ve druhém poločase byla naše převaha jednoznačná, řekl František Cipro (7.8.2005)
Ohlasy hráčů: Vstup do sezony se nám podařil a to je důležité, tvrdí hráči (7.8.2005)

Hodnocení hráčů Dynama

Hodnocení redakce

Belic - 5,5
Pončák - 5
Homoláč - 5
Pivoňka -6
Leština - 0
Plocek - 6
Krejčík - 5,5
Vozábal - 6
Belej - 6
Svoboda - 7
Smíšek - 4
Kladrubský - 5
Gruber - 5
Táborský - 5

Muž zápasu (podle fanoušků)


Martin VOZÁBAL

Fotogalerie


Ohlasy trenérů

František Cipro: "Myslím, že naše výhra byla zasloužená. V první půli jsme měli dvě nebo tři vyložené šance a bohužel stejně jako v posledních zápasech nás trápila koncovka. Ve druhém poločase byla ta naše převaha jednoznačná. Soupeře jsme nepustili do žádné šance a hráli jsme na jednu bránu."

Pavel Malura: "První půle se nám docela dařila a soupeře jsme nepustili do žádných výraznějších příležitostí. Naopak jsme měli dvě, které se daly proměnit, i když musím připustit, že soupeř měl v první půli územní převahu. Ve druhém poločase se již ukázalo, že kádr Budějovic je vyspělejší a zkušenější. Naši hráči začali hrát zbaběle, určitým způsobem se vytratili z hřiště a to hlavně směrem do útočné fáze, soupeř si vytvořil tlak a zaslouženě zvítězil."