Zápas SK Dynamo - Plzeň

S cílem pokusit se poprvé naplno bodovat nastupovali domácí hráči k utkání se soupeřem z nejtěžších, plzeňské Viktorii. Po úvodním hvizdu byl zápas velice opatrný, i když s mírnou převahou Jihočechů. Střelecké pokusy si obě strany nechaly na 9. minutu, na doprostřed banky hostí střílel Příhoda. Za tři minuty se do zakončení dostal hlavou Průša, když v záklonu poslal míč nad branku. V téže minutě tečovanou střelou protáhl gólmana Koláře Mašek. Další čtvrthodinka nepřinesla příliš vzruchu, jedním střeleckým pokusem se ukázal Sláma.

Ve 26. minutě měli Plzeňští možnost pochlubit se svou silnou zbraní, kterou jsou standardní situace. Po rohovém kopu si nejvýše vyskočil reprezentant Borek a ke vzdálenější tyči trefil přesně - 0:1. Domácí se tak dostali do známé situace, kdy musejí dotahovat soupeřův náskok. O vyrovnání se mohl postarat po povedené akci Švamberga Janoušek, když nadvakrát zblízka ale v těžkém postavení nepřekonal Koláře. Pět minut před přestávkou Průša z přímého kopu namířil do rukou gólmana. Běžela 45. minuta, Plzeň se už viděla v šatnách, její trenér si připravoval řeč o tom, jak udržet jednobrankové vedení, když Mašek z dobrých třiceti metrů napřáhl a tečovaný míč zapadl po levé ruce Koláře do sítě - 1:1.

Zatímco první půle byla ve znamení nenápadného tlaku domácích, potom druhý poločas už na hřišti běhalo jen jedno mužstvo, to v černobílých dresech. Vynikající Příhoda se ve 48. minutě krásně dostal kolem obránce do pokutového území a Kolář musel ukázat své umění. Soupeř zahrozil jedinou střelou, která po teči trochu vystrašila Lálu. V 60. minutě Kosobud s Máchou vyskočili na míč letící od rohového praporku a společnými silami jej vyslali kousek vedle šibenice. Za pět minut hlavičkoval v dobré pozici i Legdan.

V těchto okamžicích byl tlak na plzeňskou obranu doslova drtivý a gól visel ve vzduchu. V 75. minutě k němu byl blízko Mašek, když celý rychlý protiútok vypracoval střídající Schön, ale hosté dokázali finální střelu zablokovat. Schön se málem dostal k zakončení v 81. minutě, po centru Příhody mu na malém vápně na poslední chvíli sebrali hosté míč z hlavy. Už za minutu přišlo to, co si přálo celé Složiště. Mácha z rohu odcentroval na zadní tyč, kde po nacvičeném signálu nabíhal Mašek a hlavou prostřelil všechny překážky, které mu stály v cestě. Na brankové čáře se pokusil zabránit míči v cestě rukou jeden z obránců, ale ani to se nepodařilo a Dynamo šlo do vedení 2:1. Aktivní hrou dokázali pak domácí udržet soupeře v dostatečné vzdálenosti od vlastní branky a naopak vítězství mohl podtrhnout Janoušek. Střílel vedle a za pár okamžiků se mohli hráči Budějovic poprvé v letošní sezóně radovat ze stoprocentního bodového zisku.

evald

Ohlasy trenérů

Miroslav Soukup, trenér: "Začátek zápasu povedený nebyl, bylo tam dost nepřesností na obou stranách, nás pochopitelně svazoval pocit, že jsme doposud nevyhráli. Plzeň se uchýlila k nakopávaným míčům, ale ty jsme si dobře pohlídali a hosté se nedostali prakticky do žádné šance, když nepočítám standardní situace. A právě standardka nás zase srazila. Přitom jsme se v tréninku na toto připravovali, dokonce jsme změnili rozestavení při rozích. Jenže od Stráského se odpoutal Borek a už se zase prohrávalo. Naštěstí kluci vědí, že se dá vše otočit a bojovali. Je potěšitelné, že už máme na hřišti hráče, kteří dokážou v těchto situacích povzbudit tým, ať je to Sláma nebo Kosobud. Svou hrou se k nim přidali i Příhoda, Mašek nebo Legdan. Tito kluci strhli do druhého poločasu i další. Náš tým zvedl gól do šatny, nemusel jsem je o přestávce ani nijak povzbuzovat, sami byli odhodlaní se poprat o vítězství. Když jsme na konci dali vedoucí gól, vzpomněl jsem si na minulý zápas se Slavií. Ale nejen na něj, už třikrát jsme byli v podobné situaci a já jsem poučen, že zápasy nekončí devadesátou minutou, ale hvizdem rozhodčího. Povedlo se to udržet, což je skvělé kvůli psychice. Teď nás čeká čtyřikrát Morava, takže jsme povzbuzení hodně potřebovali."

článek: "Gól mi připravili kolegové, smál se hrdina zápasu Tomáš Mašek"