Zápas SK Dynamo - Plzeň

Od prvních minut utkání bylo jasné, že se diváci díky kvalitě obou soupeřů mohou těšit na fotbal vynikající úrovně. A to přesto, že se trenér Soukup musel obejít bez trojice klíčových hráčů Bezemka, Kladrubského a Skopalíka. Domácí v prvních minutách překvapili lídra soutěže několika příležitostmi a již v 5. minutě šli do vedení, když si na zadní tyči počkal na míč z rohového kopu Frnoch a pohodlně jej nohou umístil do sítě – 1:0. I další minuty byly ve znamení rychlého fotbalu a mírné převahy Dynama. Aktivita se ale černobílým vymstila v 20. minutě, když po chybě v ofenzivě vyrazil plzeňský Borek do protiútoku, přihrál Veselému a ten poslal milimetrový centr na hlavu Krbečka. Proti jeho zakončení neměl Skála šanci zasáhnout – 1:1.

Vyrovnávací branka výrazně hosty povzbudila a domácí se jen s velkými problémy bránili. Ve 22. minutě Mašek vyhlavičkovával míč směřující do horního růžku Skálovy branky, následný zblokovaný pokus hostí orazítkoval břevno. A okamžitě poté Skála zachránil tým dvěma vynikajícími zákroky. Vynikající plzeňští ofenzivní hráči dělali zvláště pravé straně budějovické obrany velké problémy a dokazovali, že jsou v reprezentačním výběru oprávněně.

Dynamo začalo zvedat hlavu opět po půlhodině hry a Legdan se objevil ve velké příležitosti, jenže tváří v tvář brankáři Krbečkovi zvolil nepřesné zakončení obloučkem. Spokojení diváci tak odcházeli na poločasové občerstvení s očekáváním stejně zajímavé druhé půle.

Na jejím začátku se vrhli domácí do útoku a hosté ze všech sil a s velkým štěstím odvrátili dvě střely Frnocha. Jenže deset minut po přestávce přišly dvě velké a nečekané rány. Nejprve zkoprnělí hráči Dynama nechali proletět autové vhazování až ke Smejkalovi, který se otočil a svou ranou přiblížil Plzni ligový titul – 1:2. Ihned po rozehrávce Dobrotka na místě posledního zkusil kličku, jenže tu mu Vacek vystihl a své sólu proměnil na 1:3.

Černá minuta domácí nastartovala a od té chvíle svým nasazením začali Plzeň výrazně přehrávat. V 63. minutě Toncarův nepovedený centr padal do branky, ale Krbečkovi se míč podařili vyškrábnout. Za deset minut předvedl své umění Pravda, když rozběhl krásnou akci, na jejímž konci byla rybička Škoda, který ale hlavou mezi tyče nenamířil. Nejlepší střelec Budějovických se ale branky dočkal v 77. minutě. To Frnoch vystihl rozehrávku hostujících zadáků, míč si vzal Dobrotka a nabil Škodovi. Ten nadvakrát umístil míč za záda Krbečka – 2:3. Velký závěrečný tlak ztroskotával na nedostatku kreativity v zakončení a rostoucí nervozity domácích. Do velké příležitosti se tak dostal už jen plzeňský Janeček, který své sólo nedokázal proměnit ve čtvrtý gól.

Po pěkném zápase si tak tři body odvezli o titul bojující Plzeňští, budějovické fotbalisty hned po zápase potěšila zpráva o domácí porážce Jablonce.

autor: evald

Fotogalerie


Ohlasy trenérů

Miroslav Soukup, trenér: Měli jsem dobrý vstup do utkání, až do vyrovnávacího gólu jsme hráli dobře a po dlouhé době jsem měl blok popsaný našimi ofenzivními situacemi. V prvních deseti minutách jsme se dostali do několika šancí, ale proměnili jsem jen jedinou. Zbytečná chyba v ofenzivě pak vedla k vyrovnání. Poté Plzeň ukázala, jak vynikající má útočné hráče. Ne nadarmo hrají v reprezentaci do osmnácti let. Nám naopak chybí jejich šikovnost v zakončení. I když jsme měli víc gólových šancí, vždy nám něco scházelo. A´t už finální přihrávka, dobrý centr nebo jsme udělali chybu v zakončení. A to ti jejich hráči umí, proto dali z pěti střel tři góly. O výsledku samozřejmě rozhodl začátek druhého poločasu, když jsme nezvládli tak jednoduchou standardu, jakou je aut. Ihned po rozehrání šel Dobrotka do kličky, kterou si vzadu nemůže dovolit a bylo to o dva góly. Góly nás paradoxně postavily na nohy a od té doby jsme byli lepší. Na konci jsem Dobrotku posunul do útoku, nemělo dvacet minut před koncem hrát stejným stylem. Musím pochválit Maška, který hrál první zápas od začátku a počínal si velice dobře. K premiéře pak nastoupil ve druhém poločase Kosobud a i on potvrdil svou kvalitu a je velkým příslibem do budoucna.