Hrstka nějvěrnějších fanoušků Dynama viděla na Střeleckém ostrově tvrdý boj, který nakonec svého vítěze nenašel. Dynamo se do vedení dostalo díky brance Davida Lafaty a za hosty snižoval po hodině hry Radek Šelicha. Jihočeši svého soupeře v závěru utkání zatlačili, na rozhodující branku to ale nestačilo.
Trenér Českých Budějovic Pavel Tobiáš nemohl do zápasu s Blšany nasadit potrestaného obránce Miloslava Pennera, jenž obdržel v utkání se Žižkovem osmou žlutou kartu. Na jeho místo se jako již tradičně postavil novopečený otec Martin Leština. Do základní jedenáctky se vešel záložník Lukáš Adam, který nahradil ve středu zálohy Jaroslava Chlebka. Oproti zápasu na Žižkově vyběhl levý záložník Jaromír Plocek na trávník od samého začátku utkání.

Kouč domácího mužstva nadnesl před utkáním, že by rád se svým týmem uspěl a oprostil se tak od nelichotivé bilance s blšanskými fotbalisty. Lodivod hostujícího celku Michal Bílek se na jih Čech nebojácně vydal pro tři body a stále toužil po prvoligové záchraně s nejmenší vískou v celé Evropě.

K překvapení každého diváka na Střeleckém ostrově dávali o sobě vědět od prvních minut nečekaně hosté. Ve 2. minutě se po zdařilé kombinaci blšanských hráčů dostal do první šance Šelicha, balon míjel pravý horní roh Semanovy branky. V 10. minutě rozehrál Adam standardní situaci přiťuknutím Pončákovi, ale jeho pokus směřoval vedle tyče hostující brány.

O osm minut později pronikl do velkého vápna blšanský Zelenka, pohotově vypálil a střela, kterou stačil tečovat domácí Plocek, se snesla na Semanovo břevno. Ve 22. minutě se naskytl jihočeskému obecenstvu hezký fotbalový okamžik – Lafata efektně patičkou uvolnil Adama, ale ten si společně s Plockem neporozuměl. Ve 25. minutě se po ruce Horejše kopal přímý kop. K míči se postavil hostující Pleško, jenž dobře mířenou střelou vybídl brankáře Semana k excelentnímu zákroku. O šest minut nato se předvedl jihočeskému stadionu agilní Šelicha, ale jeho dělovku zastavil černobílý val.

Po slibných příležitostech blšanského mužstva se přece jenom dostali k dobrým šancím i domácí fotbalisté. Špílmachr Vozábal výborně nacentroval, našel volného Kuliče, povedená hlavička však mířila vedle levé tyče. Ve 45. minutě nečekaně udeřili Českobudějovičtí ze standardní situace. Adam zahrával rohový kop, nejvýše vyskočil kanonýr Lafata a perfektním zakončením zaznamenal svoji jedenáctou trefu v sezoně – 1:0.

Do druhé půle nastoupili mnohem aktivněji domácí fotbalisté, nežli tomu bylo v prvním poločase. V 57. minutě se přímý kop Vozábala dostal k volnému Adamovi, ale ten poslal balon vysoko nad blšanskou svatyni. V 60. minutě si připravili gólový úder i v hostující jedenáctce. Leština nestačil pokrýt unikajícího Šelichu, blšanský záložník poté propálil bezmocného Semana a stav na ukazateli skóre byl rázem 1:1.

O dvě minuty poté se v deštivém počasí blýskl parádní přihrávkou Lafata, následně šel Kulič sám na brankáře, ale gólman Chvalovský zlikvidoval obrovskou příležitost. V 65. minutě zahrával opět nebezpečně rohový kop domácí Vozábal, Lafatova hlavička tentokrát šla mimo branku. V 72. minutě se z ojedinělé situace pokoušel překonat budějovického brankáře neúnavný Šelicha, jeho pokus skončil nad jihočeskou svatyní.

Jihočeši sice měli v průběhu druhé půle veliký tlak, ke zdárnému konci to však nevedlo. V 83. minutě po rohu Vozábala zkoušel patičkou vstřelit branku stoper Homoláč, ale míč se z bezprostřední blízkosti mezi tři tyče nevešel. Chvíli nato výtečně hrající Vozábal našel rozběhnutého Grubera, překvapivý oblouček však Chvalovský se štěstím vytěsnil na rohový kop. V 89. minutě se nadechl ke krásné střele ze třiceti metrů černobílý Homoláč, gólovou radost mu však pokazil výborným zákrokem brankář Chvalovský. Do konce utkání se již nic závažného nestalo a fotbalisty z jihočeské metropole tak nadále „straší“ blšanský komplex.

Martin Herbe

Statistiky zápasu

JMÉNOSTŘELY NA BRANKUSTŘELY MIMOFAULYROHYOFSAJDY
Střela pravou nohou Střela levou nohouStřela hlavou Střela pravou nohouStřela levou nohou Střela hlavouFauloval FaulovánZleva Zprava
Seman0000000 0000
Pončák000 100 00000
Horejš000000 22000
Homoláč100 110 11000
Leština0000 0012000
Vozábal0 00 01020540
Adam00 0 11002040
Dvořák00 000031000
Plocek000 000 12002
Kulič10 0 00112001
Lafata00 10 01 22001
Gruber10 0000 01000
Matoušek000 000 00001
Smíšek000000 00000

Střely na branku

Fotogalerie


Ohlasy trenérů

Pavel Tobiáš: "Blšany jsou na jaře páté a jejich hra je plná důrazu, je dobře organizovaná. Příchod trenéra Michala Bílka vnesl do týmu nového ducha. Druhý poločas byl z naší strany lepší než první, ale paradoxně jsme v něm dostali gól. Byl to těžký zápas, remízu beru."

Michal Bílek: "Přijeli jsme vyhrát. V prvních pětatřiceti minutách jsme si vytvořili tři šance, ale nakonec jsme hloupě neuhlídali Lafatu"