Senzačního výsledku dosáhli fotbalisté SK České Budějovice. V zápase 15. kola první ligy dokázali po výborném výkonu porazit ambiciózní Slavii. Jihočeši byli aktivní především v prvním poločase, v němž si dokázali vytvořit hned několik gólových příležitostí. Vítězná branka padla až ve druhém poločase. Přečíslení 4 na 2 zužitkoval kapitán Martin Vozábal.
Oproti minulému zápasu s Plzní, který se Jihočechům podařil dovézt do vítězného konce až v hektickém závěru, provedl trenér Tobiáš do nadcházejícího utkání několik změn, které však byly ve většině případech vynucené. Vykartovaného Davida Horejše zastoupil ve stoperské funkci Miloslav Penner, jenž měl v průběhu týdne menší zdravotní potíže, defenzivního středopolaře Tomáše Sivoka, který se připravuje v reprezentaci do dvaceti let, se pokusil nahradit Lukáš Adam.

Slávističtí fanoušci se nestačili pomalu ani zorientovat po slavnostím předávání dárkových košů dvojici Richard Dostálek - Adam Petrouš, jenž přestoupili do Kazaně, a mohli udiveně sledovat jihočeský kolotoč šancí - již ve 3. minutě se k nepovedné slávistické rozehrávce dostal Pončák, poslal do šance rozběhnutého Kuliče, jenž pádil sám na brankáře Černého, budějovický rychlík se však nerozhodl pro střelu, nýbrž ještě zkoušel nalézt svého kolegu z útoku Davida Lafatu, ten ale neočekávanou přihrávku vůbec nezastihl. Ve 12. minutě se dočkali Jihočeši druhé gólové příležitosti, agilní Kulič se protáhl kolem zmateného Müllera, jeho přihrávku zachytil Vozábal, který se snažil pohotově vypálit, míč však na brankové čáře vyrazil jeden z červenobílých obránců, následnou dorážkou mohl otevřít střelecký účet hostující Plocek, ten však z výborné pozice nepochopitelně nastřelil pouze ležícího gólmana Černého. Hosté v udivení všech domácích fanoušků výtečně kombinovali a drželi balon na svých kopačkách, což se také málem zužitkovalo ve 14. minutě, kdy se Plocek blýskl nadýchaným centrem, Chlebek hlavičkoval jen do náručí domácího brankáře, o minutu později se mohli příznivci černobílého klubu na jihu veselit, ve třetí vyložené šanci se zjevil neúnavný Marek Kulič, který své sólo zakončil střelou vedle pravé tyče. V 17. minutě se pokoušel zaskočit domácího brankáře bojovný Chlebek, který vyslal štiplavý pokus z pětadvaceti metrů. Ve 23. minutě vyzkoušel pozornost Černého mladík Adam po centru Kuliče, ten však nemusel zasahovat, domácí zadáci mu tentokrát vypomohli, za minutu zkoušel své štěstí opět Lukáš Adam, jeho pokus však proplachtil vysoko nad. Ve 28. minutě se ke slovu prokousali též slávisté, Piták s Adautem efektně zakombinovali, Piták se dostal až před brankáře Kafku, sudí Beneš odpískal postavení mimo hru. Budějovičtí fotbalisté dokonale ovládali celé území, již v zárodku rozráželi domácí útočné akce, svojí bezchybnou hrou udávali tempo zápasu. Nejinak tomu bylo i ve 43. minutě, kdy z rohového kopu nacentroval Vozábal, Černý vyboxoval balon, k dorážce se připletl Plocek, z velkého vápna však minul domácí svatyni. Rozhodčí Beneš poté mohl ukončit první poločas, ve kterém byli znatelně lepšími hráči jihočeští fotbalisté.

Černobílí načali druhý poločas ve stejném duchu, jako tomu bylo v první půli. Ve 48. minutě se nadechl k velkému sólu Jaromír Plocek, obešel nejistého Müllera, svůj útočný výlet ale zakončil slabší střelou, se kterou si brankář Černý bez problémů poradil. V průběhu utkání byla slyšet z úst domácího obecenstva značná nespokojenost, v 52. minutě je mohl rozehřát Bejbl, jenž se dostal do obrovské šance po rohovém kopu, branku ale přestřelil. Zanedlouho nacentroval domácí Müller do nebezpečné situace Fořtovi, jeho hlavička si cestu mezi tři tyče nenašla. V 55. minutě byla k vidění pohledná akce hostujících fotbalistů - Pončák naservíroval balon Chlebkovi, jenž přiťukl Lafatovi, ten ale zblízka hlavičkoval nad branku. V 63. minutě vybídl Martin Vozábal k sólu Kuliče, jeho úmysl však dobře přečetl gólman Radek Černý. V 67. minutě se zrodila branková příležitost na druhé straně - Hašler uvolnil Fořta, který vyslal pokus z bezprostřední blízkosti, Jakub Kafka se ale svým výborným reflexivním zákrokem bravurně vyznamenal. V 70. minutě se po ose Kuka - Fořt dostal ke střele z úhlu slávistický Latka, trefil pouze boční síť. O tři minuty později hlavičkoval Fořt vedle Kafkovy svatyně. Poté následovaly další tři veliké šance budějovického klubu - v 76. minutě se dopustil vážné minely Lukáš Došek, Kulič se zmocnil míče, přiťukl Vozábalovi, ale ten ve stoprocentní šanci selhal, v 77. minutě se po rohovém kopu mohl zaskvět hostující Matoušek, Černý ale v těchto momentech doslova čaroval, načež se ve výborné pozici ocitl Chlebek, ale nedokázal přesně usměrnit svojí hlavičku, v 80. minutě se čerstvý Matoušek statečně bil u velkého vápna, fantasticky našel Martina Vozábala, ten však z dvanácti metrů trestuhodně minul. Slávističtí příznivci se mohli radovat z jihočeské střelecké nemohoucnosti, budějovičtí fanoušci v této chvíli neměli daleko k srdeční zástavě. V 82. minutě bylo nakonec spravedlnosti učiněno zadosti - Budějovičtí přečíslili domácí hráče, Adam ideálně vymyslel chytrou přihrávku, tentokrát si však Martin Vozábal neuřízl ostudu, nekompromisně se totiž trefil k pravé tyči brankáře Černého - 0:1. V 89. minutě se naskytla pro červenobílé výhodná standardní situace, z níž se málem radoval ostrostřelec Martin Müller, Kafka se potvrdil svoji nespornou brankářskou kvalitu. V 90. minutě se jako poslední přihlásil ke slovu domácí Fořt, z voleje ale branku netrefil, sudí Beneš tak mohl odpískat konec zápasu, ve kterém Jihočeši předvedli heroický výkon a zaslouženě si odvezli plný bodový zisk.

JMÉNOSTŘELY NA BRANKUSTŘELY MIMOFAULYROHYOFSAJDY
Střela pravou nohou Střela levou nohouStřela hlavou Střela pravou nohouStřela levou nohou Střela hlavouFauloval FaulovánZleva Zprava
Kafka0000000 0000
Pončák000 200 10000
Penner000000 3Ž0000
Homoláč000000 00000
Leština0000 0010000
Vozábal1G 20 10000230
Chlebek10 2 00021000
Adam00 03001010
Plocek110 100 23000
Kulič000 11031001
Lafata0000 01 01001
Matoušek10 1000 10001
Gruber000000 01001
Knietel00000000000


Ohlasy trenérů

Miroslav Beránek: Udělali jsme strašně moc chyb v obraně. Po přestávce jsme si sice vytvořili tlak, dostali jsme se i ke standardním situacím, jenže chyběl důraz v koncovce. Tu jsme dnes měli opravdu žalostnou. Nechávali jsme příliš odkrytou obranu a nakonec jsme na to doplatili. Udělali jsme chybu po naší standardní situaci a následoval už několikátý soupeřův rychlý brejk do volného prostoru. A tentokrát jsme už inkasovali.

Pavel Tobiáš: Mně se zápas hodnotí dobře. Výsledek je pro nás velkým úspěchem, ale musím zdůraznit, že jsme po vítězství šli od první minuty. Takže si troufám říct, že jsme si tři body zasloužili. Na Slavii jsme se dobře připravili, věděli jsme, kde má slabiny. A na ty brejky jsme samozřejmě spoléhali. A že nám jeden z posledních vyšel i gólově, to byla zasloužená třešnička na dortu. Tohle vítězství nám dává klid pro zimní přestávku i pro jarní odvety.