Ligová sezóna pokračuje pro Dynamo víkendovým zápasem 14. kola FORTUNA:LIGY v Liberci. Svěřenci trenérů Nikla a Zápotočného se v neděli od 15 hodin představí na tamním Stadionu u Nisy. Soupeře od sebe v tabulce dělí čtyři body a šest příček.

Statistiky


FC Slovan Librec
www.fcslovanliberec.cz

SK Dynamo ČB
www.dynamocb.cz
9. místo (14 bodů)
Umístění v tabulce
15. místo (10 bodů)
19:22
Skóre
14:30
Ľubomír Tupta (4)
Nejlepší střelci
Jakub Hora (3)
Ľubomír Tupta (3)
Nejvíce asistencí
Ondrášek, Adediran (2)
Slovácko - Slovan 1:1
Poslední ligový zápas
Dynamo – Pardubice 0:1
RVPPR
Forma
PPVRP

FC Slovan Liberec

Po třinácti ligových kolech má Slovan na kontě 14 bodů. Připsal si tři výhry – v prvním kole nad Baníkem 3:1, v 5. kole nad Pardubicemi 1:0 a před dvěma týdny překvapivě jasnou výhru nad Viktorií Plzeň 3:0. Mimo to Slovan zaznamenal hned pět remíz, naposledy v minulém kole na Slovácku. Spolu se středečním postupem přes Mladou Boleslav do osmifinále MOL Cupu tak liberečtí prožívají výsledkově poměrně úspěšné období.

Největší útočnou hvězdou našeho soupeře je slovenský forvard Ľubomír Tupta, který v posledních dvou ligových zápasech zaznamenal dvě branky a jednu asistenci. I díky tomu je aktuálně se čtyřmi góly a třemi asistencemi zdaleka nejproduktivnějším hráčem svého týmu. Za ním je s bilancí 2+2 čtyřiadvacetiletý záložník Christian Frýdek. Největší ligovou minutáž má zatím letos na kontě staronový obránce Slovanu Matěj Chaluš, který je v klubu na hostování ze švédského Malmö.

Na hostování přišel v létě také Jan Žambůrek z dánského Viborgu. Mezi další letní posily patří například chorvatský útočník Luka Kulenović, který měl za úkol nahradit odcházejícího Victora Olatunjiho, či Nicolas Penner, který do klubu přišel ze Střeleckého ostrova. Dvaadvacetiletému záložníkovi se však zatím zcela prosadit nepodařilo, doposavad odehrál v lize za Slovan pouhých 100 minut.

Základní sestava Slovanu v posledním ligovém zápase proti Slovácku:

SK Dynamo

Dynamo jde do zápasu z nepříjemné pozice, v posledních dvou utkáních nebodovalo a ani bilance na venkovních hřištích nevyznívá prozatím pro Dynamo příliš pozitivně. Náročnost zápasu zmiňoval před utkáním i trenér Marek Nikl. „Určitě to pro nás bude těžký zápas, jsme v situaci, kdy potřebujeme bodovat a sbírat body i z venkovních utkání, což se nám zatím nedaří tak, jak bychom si představovali. Myslím si, že jsme dobře nastavení a připravení, chceme se v neděli porvat o dobrý výsledek. Liberec má formu, víme to, udělali teď nějaké výsledky. Respektujeme jejich kvalitu, ale určitě se jich nebojíme. Jdeme do toho s tím, že chceme uspět a chceme bodovat. Nebereme to tak, že bychom se připravovali na jednotlivé hráče, připravujeme se vždy na soupeře jako takového. Víme, že mají velkou kvalitu, my ji ale máme také a věřím tomu, že spolu s dobře připravenou taktikou to bude v neděli fungovat.“

Vzájemná bilance

V historii samostatné ligy jsme se se Slovanem Liberec utkali hned šestačtyřicetkrát a je to tím pádem náš nejčastější ligový soupeř. S naším nedělním oponentem jsme se naposledy setkali v úplném závěru minulého ročníku, kdy jsme spolu sehráli nadstavbové semifinálové dvojutkání v rámci prostřední skupiny. Ačkoliv Dynamo v domácím utkání zvítězilo, z dvojzápasu odešel vítězně Slovan.

Poslední vzájemné ligové utkání (F:L, nadstavba, 13.5.2023):
FC Slovan Liberec – SK Dynamo ČB 4:0 (1:0)
Góly: 38. Kozák, 66. Frýdek, 81. Tupta, 89. Olatunji.
ŽK: Varfolomejev – Adediran, Havel, Čoudek.
Rozhodčí: Ulrich – Hádek, Vyhnanovský – Hocek (video).
Sestava Dynama: Janáček – Čoudek, Havel (84. Broukal), Králik – Penner, Čavoš (79. Škoda), Hora, Potočný (59. Sluka) – Hellebrand – Hais (59. Matoušek), Adediran (84. Grič). Trenér: Nikl
Sestava Liberce: Bačkovský – Ndefe, Plechatý, Pourzitidis – Fukala, Valenta (90.+1 Lexa), Varfolomejev (65. Doumbia), Mikula (83. Ghali) – Frýdek (83. Prebsl) – Kozák (65. Tupta), Olatunji. Trenér: Kozel.

Vstupenky pro vyjíždějící fanoušky

Dynamáčtí fanoušci, kteří plánují utkání sledovat ze sektoru hostů mohou vstupenku kupovat na tomto odkazu.

Utkání 14. kola FORTUNA:LIGY mezi Slovanem a Dynamem bude na programu v neděli 5. listopadu od 15 hodin na libereckém Stadionu u Nisy a vy ho můžete sledovat zde v online reportáži.