Deset dní na pobřeží Středozemního moře je u konce. A-tým Dynama zde absolvoval tréninkové jednotky a hlavně tři přípravná utkání s prvoligovými evropskými soupeři. Na letišti v turecké Antalyi popisoval dojmy z končícího soustředění hlavní trenér Dynama Jiří Lerch.

Trenére, jak jste spokojen s průběhem soustředění?
Prvně bych chtěl našemu vedení poděkovat, že nám soustředění umožnili. Musím říct, že soustředění splnilo účel, byly zde skvěle připravená hřiště, mohli jsme se připravovat v teple a všechny zápasy tady měly kvalitu. Navíc jsme byli úspěšní jak výsledkově, tak i herně. To, na čem jsme pracovali, tak fungovalo, takže celkově za mě obrovská spokojenost.

Kvalitu hřišť jste si obzvláště pochvalovali, že?
Určitě. Já jsem tady v Turecku potřetí, napoprvé to byla, co se kvality hřišť týče, bída. Loni to už bylo o něco lepší, ale letos to bylo všechno opravdu perfektně připravené.

Vyzkoušeli jste si v trénincích a zápasech všechno, co jste chtěli vyzkoušet?
Chtěli jsme hlavně zapracovat na obranné fázi a na organizaci v obraně. To nám v zápasech tady fungovalo, kluci to plnili, plnili i naše taktické záměry. Svědčí o tom i fakt, že jsme v Turecku ze tří zápasů inkasovali jen jednu branku a to navíc od nejtěžšího ze všech tří soupeřů.

Jak to vypadá s atmosférou v kabině?
Atmosféra je dobrá. Jasně jsme si řekli, že naším cílem je ligu udržet. Je vidět, že kluci jsou odhodlaní, chtějí se o to poprat. Já věřím, že nějaké problémy, které teď kolem nás jsou, se brzy vyřeší a budeme se moci soustředit už jenom na fotbal.

Rozhodli jste se, kteří hráči z B-týmu a devatenáctky, kteří cestovali na soustředění, zůstanou u A-týmu?
Napevno počítáme se třemi hráči, kteří jsou s námi už od začátku přípravy, což jsou Martin Prášek, Tomáš Hák a Petr Zíka. S Jirkou Kladrubským jsme se dohodli, že s námi ale minimálně ještě první týden včetně zápasu s Baníkem zůstanou všichni mladí hráči, kteří s námi byli na soustředění. Kluci si to zaslouží, dostali teď všichni velkou příležitost a chytili ji za pačesy. Byli jsme s nimi maximálně spokojení, co se nasazení i taktických pokynů a herní disciplíny týče. Popasovali se s tím dobře.


I během soustředění ale přibylo několik zranění, je to velká komplikace? Například Lukáš Havel, který přicestoval později, nebyl nakonec schopný nastoupit ani do jednoho utkání.
Lukáš už se zraněním laboruje od začátku přípravy, pořád ho to bolí. Do zápasu s Ostravou s ním asi ještě počítat nemůžeme. Zranění Práška a Skaláka tady ze soustředění by měla být jen drobnější a snad nám nebudou dlouho chybět. Dlouhodoběji nám chybí Zajíc a Dejanović, který je po operaci.

Jak teď vyhlížíte první jarní utkání s Baníkem Ostrava?
Pohybovali se tady v Turecku blízko nás, dvakrát jsem se na jejich utkání byl podívat. Budeme ještě v týdnu dělat pořádnou přípravu, aby kluci měli všechny potřebné informace. Věřím ale, že jsou k poražení.

Takže se vám podařilo něco odpozorovat přímo i zde v Turecku?
Jejich systém a styl hry je pořád stejný, navíc tady v přípravných zápasech také hodně míchali sestavou. Nějakou představu o základní jedenáctce ale máme. Nyní je to ještě daleko, na přípravu máme ještě celý týden.

A jak si vlastně zvykáte na svou novou roli hlavního trenéra Dynama?
Já sám se pořád do té role úplně nepasuji, do nějaké míry to máme s Jirkou rozdělené. Samozřejmě ale cítím zodpovědnost, která se s příchodem ligy bude ještě stupňovat. Opravdu se snažíme pro mužstvo a klub udělat maximum, abychom byli na jarní část sezony dobře připravení.

Reportáže z přípravných utkání:

13. ledna, Vysočina Jihlava (2:2)
19. ledna, SKU Amstetten (6:3)
26. ledna, Korona Kielce (1:0)
29. ledna, Buducnost Podgorica (2:0)
1. února, Kolos Kovalivka (1:1)