Díky za každé nové ráno, mohl si říkat trenér Dynama Robert Žák při pohledu na opětovně se plnící šatnu. Ta byla poloprázdná od chvíle, kdy na tým zaútočil neúprosný chřipkový bacil, který u některých hráčů přešel později i v angínu. Naštěstí zaútočila také paní Zima, a tak nemusela ligová komise řešit žádost o odklad zápasu s Mladou Boleslaví z důvodu nemoci hostujících hráčů, ale šmahem zrušila všechna utkání mimo vyhřívané trávníky. Pacienti tak dostali další týden k dobru a Žák může dva dny před utkáním se Spartou oznámit: "Jsme připraveni." Od pondělí se do tréninku zapojovalo stále více hráčů, poslední dva marodi - Pivoňka s Krajčíkem obuli kopačky ve středu. "Schází nám pouze dlouhodobě zraněný Horejš, pomalu se dává dohromady Obermajer a samozřejmě postrádáme také distancovaného Kuliče," odhaluje prezenční listinu lodivod černobílých.

Preview: Dynamo ČB - Sparta Praha

Bacily úřadovaly už před prvním jarním utkáním s Baníkem a to tak nečekaně, že přinutily trenéra měnit sestavu hned na čtyřech postech. Svoboda, Smíšek, Plocek, Gruber - ti všichni byli původně připraveni s utkat s úřadujícím mistrem. Nakonec pouze Gruber mohl zasáhnout do hry v průběhu druhého poločasu. Přesto poslepovaná sestava byla soupeři více než rovnocenným soupeřem. Dostanou náhradníci opět šanci nebo se na své posty opět zařadí výše jmenovaní? "Určité změny budou, spíše ale s ohledem na to, jak dlouho hráči mohli trénovat, protože ti, kteří minule dostali šanci, se jí zhostili velmi dobře," jen lehce naznačuje Žák.

I přes kvalitní výkon chybělo v utkání s ostravským Baníkem to nejdůležitější, tedy brankové vyjádření domácí převahy. Bylo patrné, jak chybí klid a rozvaha ostříleného dua Lafata, Kulič. Vyskočil s Myšákem sice hýřili aktivitou, stejně tak ale prohýřili velké množství příležitostí ke skórování. V obraně je letenský tým viditelně ochromen odchodem Kováče a stoperská dvojice působí velmi těžkopádně. Absence dravce Kuliče tak mrzí o to více. "Je jasné, že Marka můžeme těžko nahradit, v těchto utkáních by se nám velice hodil. Ale nemůžeme na to pořád myslet a musíme se s tím hendikepem vyrovnat. Vyskočil, Gruber i Myšák mají na to, aby se přiblížili jeho důrazu v napadání i zakončení," je přesvědčen mladý trenér. Dobře ví, že na Spartu nestačí standardní výkony jednotlivců, ale je potřeba posílit srdce týmu. "Ještě víc se musíme semknout, přidat vůli a ten gól už tam nějak dotlačíme." V posledních dnech ještě více zesílil v tréninku důraz na ofenzivní situace, hráči pilovali zakončování akcí. "Zkoušeli jsme skórovat bez ataku obránce, i s jeho atakem, navozovali jsme situace, kdy se útočník dostává pod tlak. Procvičovali jsme zakončení po centrech ze stran...," odkrývá několik listů ze své kuchařky Robert Žák.

Sparta měla větší štěstí a na jaře už stihla odehrát dvě utkání. Ani v jednom herně nepřesvědčila, přesto má na kontě plný počet bodů. A právě to dělá podle Žáky ze Sparty silného soupeře. "O tom, jestli hrají přesvědčivě nebo ne, se nemá cenu bavit. Mají šest bodů a to rozhoduje. Nás proti Baníku naopak všichni chvílili a jsme bez bodu."

Dynamo je v nezáviděníhodné situaci, nad případnou ztrátou se Spartou nebude moci jen mávnout rukou s připomínkou síly soupeře. Bojovat se musí o každý bod. Družina Roberta Žáka vstoupí do utkání s jednoznačným cílem nedostat branku. "Zda to bude stačit na bod, či více, to se uvidí. Teď dopředu nedokážu odhadnout, zda bych byl spokojen s remízou, záleží vždy na průběhu zápasu. My nechceme dostat gól a zároveň věřím, že si tři nebo čtyři šance vytvoříme. Pokud k nim přistoupíme lépe než posledně, mohli bychom z nich vytěžit nějaký gól."

Žák očekává, že jméno soupeře bude pro domácí hráče dostatečnou motivací ke stoprocentnímu výkonu, všichni vědí, o co hrají a proti komu hrají. "Hrát proti Spartě nebo Slavii vždy byl a pořád je svátek. Nikdo těm klukům nemusí říkat, o co jde. Na druhou stranu se musíme oprostit od emocí a soustředit se na samotný fotbal," varuje trenér před nefotbalovými záležitostmi, které tradičně zápasy se Spartou provázejí. On sám jako bývalý hráč Slavie žádnou větší nervozitu před zápasem s rivalem nepociťuje. "U mě už je to pryč," směje se. "Pro mě to musí být zápas jako každý jiný, i když je pravda, že v době, kdy jsem byl ve Slavii, byla ta derby dost divoká." Že nemluví do větru, dokládá i zápis z utkání, které se hrálo v Edenu přesně před patnácti lety. Po vítězství Sparty brankou Černého byla atmosféra tak napjatá, že (citujeme) všichni tři rozhodčí museli utíkat z hrací plochy pod ochranou pořadatelů. Po utkání odebral instruktor zápasu Novák registračku Žákovi. "Tak na to si už ani nevzpomínám," tvrdí s úsměvem bývalý rebel Žák poté, co je mu historie připomenuta.

Pokud se z bodů budou v sobotu radovat domácí, může to Spartě ještě zkomplikovat cestu za titulem. "I když mají velký náskok, nikdo neví, jak s tabulkou zamíchají případné další odečty za korupční aféru. Sparta musí získávat body stále, každé zakolísání by je mohlo mrzet," tuší Robert Žák.