Třetí vítězný zápas v řadě si na své konto připsali fotbalisté Dynama České Budějovice, kteří tentokrát ve 2. kole poháru ČMFS porazili Vysočinu Jihlava 2:1. Ač Jihočeši nastoupili ve značně kombinované sestavě, odehráli dobré utkání a s přehledem postoupili do další fáze soutěže. Příležitost zahrát si za A-tým dostal také po delší době Lukáš Adam, jehož nádherný gól z přímého kopu byl nakonec vítězným. "Hned když jsem kopnul, tak bylo vidět, že to půjde asi do brány a jen jsem čekal, zda to gólman chytne, protože to bylo z velké dálky," vzpomínal Adam chvíli po konci zápasu na "šibenici" z pětatřiceti metrů.
Pokud by tento gól vstřelil některý z domácích borců, byl by pravděpodobně oslavován ještě měsíc po skončení zápasu. Rozhodující branka totiž přišla jako blesk z čistého nebe a ač byla skutečně z velké dálky, domácí gólman se za míčem zapadajícím do horního růžku brány sotva ohlédl. "Ani žádnou velkou ránu jsem dávat nemusel, protože tyhle míče letí úplně samy a navíc to bylo po větru," poznamenal Lukáš Adam na adresu balonu, které se staly symbolem letošního mistrovství světa. Sám kreativní záložník Dynama poté přiznal, že se rozhodoval, jak celou standardní situaci rozehraje: "Věděl jsem, že je to hodně daleko, ale právě kvůli tomuto míči jsem do toho zkusil jen praštit a čekal jsem, co bude." Při gólové střele ale musel spojit svůj um s notnou dávkou štěstí. Během celého zápasu foukal nad jihlavským stadionem silný vítr, nechybělo tak mnoho a mohl si místo uznalého potlesku jihlavských fanoušků odnést spíše posměch. "Je pravda, že pokud bych to trefil jinak, tak ten míč mohl skončit daleko za tribunou," dodal s úsměvem Lukáš Adam.
Jindy v A-týmu nevýrazný fotbalista nechal vzpomenout na svoje dobré zápasy v rezervě a během celého zápasu se snažil tvořit hru Dynama. Spokojeně tak mohl hodnotit celý zápas a především zařazení ostatních hráčů širšího kádru A-mužstva: "Do hry se dostali kluci, kteří normálně tolik nehrají a všichni jsme moc rádi, že si budeme moci zahrát další kolo poháru a pokusit se zase postoupit." Ještě před cestou zpět na jih Čech při naskakování do rozjíždějícího se klubového autobusu naznačil, jak bude přibližně vypadat příprava týmu během čtrnáctidenní reprezentační pauzy: "Během pauzy budeme normálně trénovat. Většina kluků dostane nyní o víkendu volno, ale někteří nastoupí za béčko." Pak se již dveře budějovického přibližovadla zavřely a hráči spolu s realizačním týmem nasměrovali své myšlenky k domovu.

Na bleskové pozápasové tiskové konferenci měl pochopitelně více důvodů k radosti budějovický trenér František Cipro. Jeho tým zvládl roli mírného favorita a především ve druhé části hry papírové předpoklady bezezbytku naplňoval. "Oproti minulým zápasům jsme udělali osm změn a je dobře, že se nám podařilo postoupit. Chtěl jsem ty kluky vidět, protože během sezony budou muset někteří z nich kvůli kartám nebo zraněním nastoupit. Někteří mě přesvědčili, že mohou kdykoliv nastoupit. Někteří naopak méně, to už ale tak prostě bývá," reagoval Cipro na značně obměněnou základní jedenáctku týmu. Jihočeši vstoupili do zápasu sice aktivně, to jim ale příliš dlouho nevydrželo a první dvacetiminutovka vyzněla lépe pro domácí: "Začátek zápasu jsme neodehráli zrovna dobrý, především těch prvních patnáct dvacet minut, kdy jsme byli pod tlakem. Jihlava hrozila nejvíce ze standardek, které dobře kopala a zároveň si na ně dobře nabíhala." Jenže právě v 18. minutě využil zaváhání obrany Mrkvička a vyrovnal na průběžných 1:1. "Po vyrovnávacím gólu se to trošku uklidnilo a ve druhým poločase jsme byli lepší. Někteří kluci se probudili a bylo to znát," všiml si František Cipro. Ač je postup do třetího kola poháru úspěchem, trenér Dynama myslí i nyní před ligovou pauzou spíše na nejvyšší fotbalovou soutěž. "Máme před sebou skutečně důležitější věci stejně jako Jihlava, která hraje hned nyní v neděli důležitý zápas se Žižkovem," poznamenal na závěr František Cipro.
Trenér domácího týmu Milan Bokša bral vyřazení z poháru s nadhledem. Stejně jako Jihočeši jsou i jihlavští fotbalisté zaměřeni spíše na ligu a tomu odpovídalo i složení základní jedenáctky týmu. Jak bylo již řečeno, domácí nezačali špatně a již ve 13. minutě vedli po hlavičce Veselého 1:0. Za dalších pět minut ale přišla situace, která podle trenéra Bokši rozhodla o výsledku celého zápasu. "Potkala nás stejné věc, která se nám stala v posledním soutěžním zápase, kdy po hrubé individuální chybě mužstvo znervóznělo a vypadli jsme ze hry. Pak se nám nedaří jak bychom chtěli a potřebovali," řekl trenér, který má zkušenosti i s trénováním Dynama. Výborný fotbalový teoretik také reagoval na rozdílnost obou poločasů: "Prohráli jsme hlavně proto, že jsme ve druhém poločase nedokázali zopakovat hru, kterou jsme praktikovali v úvodu prvního poločasu." Neúspěch v poháru Milan Bokša přisoudil i malé zkušenosti hráčů, kteří v pohárovém zápase proti Dynamu nastoupili: "Spokojen mohu být skutečně pouze s úvodními dvaceti minutami a ač mají hráči ligové zkušenosti, nechají se rozhodit a vše je lehko poznamenává."
Zatímco se Jihlava s pohárem ČMFS rozloučila, fotbalisté Dynama se již 20. září v 16:30 představí na hřišti Meteoru Praha...