Zápas roku. I takovýto název by z určitého pohledu mohlo nést utkání 29. kola druhé ligy mezi Ústí nad Labem a Dynamem České Budějovice. Každý tým během sezony odehraje sice třicet zápasů, avšak sobotní duel dvou sousedů v tabulce může s předstihem rozhodnout o druhém postupujícím. Jihočeši vstoupí do zápasu v lepší výchozí pozici, na svého soupeře mají tříbodový náskok a ani případná prohra nemusí znamenat žádné výraznější komplikace. "V kabině panuje výborná atmosféra. Všichni dobře víme, že i když nás nečeká snadná role, máme postup ve svých rukou," uvědomoval si trenér František Cipro při pohledu na druholigovou tabulku.
Fotbalisté Dynama mají postup sice skutečně nadosah, avšak ne severu Čech je nečeká vůbec jednoduché utkání. "Byl jsem se v Ústí podívat a přesvědčil jsem se, že proti nám nastoupí velice dobré mužstvo," řekl František Cipro, jehož slova podporují i výsledky Ústí v posledních týdnech - před čtrnácti dny na domácím stadionu vyhráli ústečtí 3:0 nad Hradcem Králové a minulou neděli porazili stejným výsledkem i vedoucí Kladno! Při pohledu na soupisku Ústí by nezainteresovaný fanoušek řekl, že je Ústí týmem bez výraznějších hvězd. I na tento fakt má trenér Cipro bleskovou odpověď: "Ústí má sice neznámé a neokoukané hráče, ale také hlavně kvalitní. Mnozí z nich by bez problémů mohli hrát první ligu."
Kouč Dynama se v průběhu týdne rozhodně nenudil. Po pátečním zápase s Drnovicemi vypadl ze sestavy vykartovaný záložník Plocek a zdravotně dohromady se nedal ani Jiří Hrbáč, který kvůli zranění utkání ani nedohrál. "Hrbáč s výronem kotníku bohužel nebude," podotkl František Cipro. Na řadu tak přišlo doplnění týmu z béčka a dorostu. "Jede nás jen šestnáct," pokrčil rameny Cipro a zároveň také podotkl, že s týmem na sever Čech odcestují Maruška s Jasanským. Další dva fotbalisté Michal Mašát a Lukáš Adam, kteří s mužstvem také v průběhu týdne trénovali, nastoupí v sobotu dopoledne v zápase B-týmu se Spartou Krč. Již den před zápasem měl trenér Cipro v hlavě sestavu, která pravděpodobně v Ústí utkání zahájí: "Možností je víc, ale zřejmě to vyřeším určitými přesuny v týmu. Z ustálené sestavy dva hráči vypadli, hnout se s tím musí. Obranu vyřešíme, jen Kladrubský se zřejmě posune do zálohy. Měl by to zvládnout, stejně jako na druhé straně Leština defenzivní roli." Stejně jako každý správný fanoušek Dynama, má i František Cipro v hlavě přesnou podobu druholigové tabulky: "Jisté je, že by výhra znamenala postup. I bod by mohl leccos řešit, ale třeba by nám nemusel být k ničemu. Rozhodně nelze spoléhat, že si jistotu postupu ubráníme. Musíme hrát svou hru a být aktivní." Kouč Dynama také pro Českobudějovické listy dodal, že kvůli těžkému soupeři nebude měnit ani rozestavení týmu. Dynamo nastoupí v základní sestavě se dvěma útočníky - Faldynou a Táborským.

Zatímco fanoušci a fotbalisté Dynama vzhlížejí k sobotnímu zápasu s velkým napětím, v Ústí nad Labem panuje klid. Trenér domácích Jiří Plíšek si uvědomuje složitost situace a o pětibrankovém vítězství svého týmu, které by zachovalo reálné naděje na postup, vůbec neuvažuje. "My o postupu do první ligy nepřemýšlíme. Postup není naším cílem, ale chceme vyhrát. S tak silným soupeřem by se počítalo jakékoli vítězství," uvědomuje si Plíšek sílu Budějovic. Cílem jeho svěřenců tak bude spíše příjemná rozlučka s domácími fanoušky. "Ten zápas si chceme užít, je to dárek pro hráče i fanoušky. Doufám, že jich přijde co nejvíc a poděkují hráčům za fantastickou sezónu," řekl Plíšek závěrem.