Budějovické Dynamo, které v minulém utkání s Opavou předvedlo velký výkon, inkasovalo na jablonecké Střelnici tři laciné branky, které stály fotbalisty z jihu Čech bodový zisk. V zápase čtyřiadvacátého kola zaznamenal hattrick Richard Hrotek, jenž vstřelil všechny tři góly po standardních situacích. Jihočeši dokázali odpovědět dvěma brankami zásluhou útočníků Jana Grubera a Martina Smíška. Gruber vsítil druhou branku v této sezoně, Smíšek se trefil poprvé v české lize. Góly od jihočeských zástupců však na dělbu bodů nestačily. Zápas skončil budějovickou porážkou 2:3.
Lodivod Pavel Tobiáš nemohl v Jablonci postavit dva špičkové útočníky, Lafata i Kulič nesměli nastoupit kvůli čtyřem žlutým kartám. Do útoku tak nasadil jihočeský kouč mladé duo Gruber-Matoušek. Na jablonecké půdě se naopak objevil po karetním trestu špílmachr Martin Vozábal, defenzivní záložník Chlebek zůstal pouze na lavičce náhradníků.

Jablonečtí nezvítězili v pěti zápasech, čtyřikrát za sebou pouze remizovali. Nutno podotknout, že na jejich výkonu to by zcela znát. Severočeští fotbalisté se na soupeře z jihočeské metropole doslova vrhli. Do první vážnější situace se ale paradoxně dostali hostující hráči. Ve 2. minutě se objevil v dobré pozici Matoušek, jenž trefil pouze boční síť Špitovy brány. Domácí aktéři měli na svém kontě jeden rohový kop, po následném druhém rohovém kopu Jihočechy zaskočili. Ve 4. minutě zahrával rohový kop Radim König, na jehož pas nejvýše vyskočil stoper Hrotek a hlavou zvýšil na 1:0.

Českobudějovičtí zkonsolidovali síly a o devět minut později mohli stav vyrovnat. Po faulu na černobílého Dvořáka vypálil tvrdě z přímého kopu aktivní Vozábal, ale míč jen putoval kolem pravého horního rohu Špitovy svatyně. Jablonecký celek měl poté šanci zvýšit skóre o dvě branky - Šenkeřík se objevil sám před brankářem Kafkou, ale s jeho nepříliš prudkou hlavičkou si budějovický gólman bezpečně poradil. Ve 25. minutě se změnil stav na světelné tabuli. Velice aktivní Adam přistrčil balon na volného Grubera, načež se pohyblivý útočník perfektně uvolnil přes dva domácí obránce a svým nádherným obloučkem přehodil gólmana Špita - 1:1.

Jablonecké družstvo nehodilo flintu do žita a okamžitě zaútočilo. Technicky vybavený Weber ideálně nacentroval, ale Miroslav Vodehnal hlavičkoval nad českobudějovické břevno. Tímto momentem skončily až do přestávky zajímavé situace před oběma brankami. Hra se převážně odehrávala ve středu hřiště, fotbalisté obou mužstev poté praktikovali nakopávané balony, které neslavily úspěch na žádné straně. Hosté dohrávali poločas celkem s přehledem, domácí hráči se naopak přes pozornou černobílou obranu nikam nedostali.

Do druhé půle vyslal trenér domácích Petr Rada ofenzivního záložníka Čížka, který měl za úkol více rozpohybovat středovou formaci. V 51. minutě se ale v gólové šanci ocitl budějovický Matoušek. Po rychlém sprintu na levé straně vypálil jedovatou střelu, míč se ale snesl těsně nad severočeskou svatyni. O dvě minuty později naklonili domácí fotbalisté vedení zpět na svou stranu. Čížek zahrával rohový kop, Hrotek se opět nejlépe zorientoval v hostující šestnáctce a domácí fanoušci se mohli těšit z jednobrankového vedení.

České Budějovice se nevzdaly a snažily se zkorigovat nepříznivý výsledek. V 64. minutě zakončoval po standardní situaci obránce Homoláč, ale domácí tři tyče nedokázal ohrozit. Jablonečtí stále udržovali hru ve středu hřiště, o jedenáct minut nato střídající Martin Smíšek přece jenom překvapil jabloneckou defenzivu. Ve stoprocentní příležitosti se ale vytáhlý fotbalista zmýlil a poslal míč vedle domácí branky.

Smíšek nedokázal skórovat a podle známého fotbalového pravidla nedáš dostaneš se zinscenovala 79. minuta. Michálek nejprve prověřil brankáře Kafku, jenž poslal míč na rohový kop. Po rohu se k hlavičkovému pokusu odhodlal Vodehnal, ale hostující gólman stačil bleskově vyboxovat, míč se ještě vrátil do pokutového území a jablonecký hrdina Hrotek hlavou usměrnil na 3:1. Domácí obecenstvo odměnilo Hrotkův hattrick bouřlivým potleskem.

Českobudějovičtí hráči však nesklonili hlavy a snažili se pokusit o nemožné. V 89. minutě se o zdramatizování výsledku postaral Martin Smíšek, který se prosadil nechytatelnou hlavičkou. Na světelné tabuli svítilo skóre 3:2 a zbývalo několik minut do konce utkání. V nastaveném čase Jihočeši doslova bušili do severočeského soupeře, ale snaha již vyšla vniveč. Hosté z jihu Čech tak v zápase obdrželi všechny branky po standardních situacích a svůj jinak dobrý herní výkon nepotvrdili vytouženým bodovým ziskem.

Fotogalerie


Ohlasy trenérů

Petr Rada: „Začátek nám vyšel jako málokdy, šli jsme rychle do vedení. Potom jsme však inkasovali po velmi pěkné akci hostů a na naše hráče jakoby spadla deka - strach o výsledek. O přestávce jsem promluvil hráčům do duše, protože výkon v prvním poločase nebyl optimální. Ve druhé půli se nám dařilo chodit odvážněji dopředu a vytvářet si standardní situace. Ty byly rozhodující.“

Pavel Tobiáš: „Dostali jsme tři stejné branky jako přes kopírák a to znehodnocuje náš výkon. Jablonec hrál dobrý fotbal a především nás trestal po standardních situacích. Fotbal se divákům musel líbit, viděli pět gólů, jeden hezčí než druhý. Pro nás je ale porážka krutá.“