Už v sobotu 2. března rezerva českobudějovického Dynama sehraje první jarní utkání v ČFL, když se od 10:30 na Složišti utká s Hostouní, která se v tabulce nachází na druhé příčce. „Pokud budeme plnit úkoly, které si nastavíme, máme šanci uspět,“ říká lodivod B-týmu Českých Budějovic Dušan Žmolík. V rozhovoru před startem jarní části hodnotil zimní přípravu a promluvil také o jeho svěřencích, kteří se na začátku zimní přípravy připojili k A-týmu Jihočechů.

Dušane, jak hodnotíte průběh zimní přípravy?
Určitě kladně. Trénovali jsme od začátku ledna a to, co jsme chtěli zvládnout, jsme zvládli.

Co vám příprava ukázala?
Spoustu věcí. Tým umí reagovat na nečekané situace, umí se adaptovat a skrývá v sobě obrovské množství energie.

Měli jste přípravu rozdělené na určité fáze?
Nerozlišujeme jednotlivé fáze, připravovali jsme se v podstatě pořád stejně. Výjimku tvoří závěrečná fáze období, kterou mámě zaměřenou na kondici. Je to období, kdy se tým dostává do formy a je schopen přijímat náročné tréninkové dávky snáz než na začátku přípravy.

V kádru nastaly určité změny, někteří hráči z B-týmu na začátku přípravy začali trénovat s A-týmem.
Nastaly plánované posuny, nicméně hráči se stále přelévají z kategorie do kategorie a všechno je ještě otevřené. Nejsou to změny, že by někdo kádr nadobro opustil, nebo že by do kádru přišli úplně noví hráči. Pokud je někdo nový, tak jsou to hráči z U19, kteří s námi už půl roku trénují a jsou součástí týmu. Tréninkové složení týmu je odlišné a chybí řada hráčů, kteří jsou v kádru A-týmu. Co se týče zápasového složení, tak to je závislé na potřebách ligového týmu.

Jak jste byl spokojen se zápasy, které jste v přípravě sehráli?
Odehráli jsme modelová utkání v rámci našich klubových týmů, ať to bylo s A-týmem nebo s devatenáctkou, takže zcela běžné zápasy, které nás provází každou přípravou. Zápasy nám ukázaly, že jsme schopni hrát těžké zápasy s týmem, který nastupoval v daleko mladším složení než na podzim a také, že v akademii rostou šikovní kluci, kteří když se do těchto utkání zapojí, dokážou je zvládnout.

Vnímal jste jako problém, že vaši svěřenci netrénovali s vámi, ale s áčkem?
Nepříjemnost to na jednu stranu byla, počítali jsme před přípravou s nějakým počtem hráčů, okolnosti to ale změnily. Zmizela nám z týmu skoro polovina lidí, přineslo to však také spoustu pozitiv, o kterých už jsem mluvil. Museli jsme si pomáhat daleko mladšími hráči napříč kategoriemi a mužský fotbal si díky tomu tak vyzkoušela řada hráčů, kteří do něj původně měli přijít až o několik měsíců později.

Jak to, že někteří hráči se přesunuli k prvnímu týmu Dynama, kvitujete? Berete to také jako odměnu za svou práci?
Jsme tady proto, abychom hráčům mládeže pomohli s přechodem do velkého fotbalu. Takže je jen a jen dobře, že tolik hráčů v áčku je a pere se tam o svou šanci. Jestli to beru jako odměnu? Odměna je to především pro kluky za jejich práci, snahu a jejich vytrvalost. Jsem na ně hrdý a jsem šťastný, že šlapou ligovým fotbalistům na paty.

Viděl jste jejich výkony?
Převážně ano, něco naživo, něco přes stream.

Jak to s kluky z béčka bude dál?
To není otázka na mě. Na tuhle otázku musí odpovědět jiní lidé, jaké to s fotbalisty z B-týmu bude mít pokračování. Já to vnímám tak, že kluci mají obrovskou možnost nakouknout do ligy. Mnohem důležitější ovšem je, jaké kluci udělali akademii jméno. Jsou tam díky svým výkonům, přístupu a připravenosti. Mohou otevřít dveře dalším místním hráčům.

Jak spolupráce mezi vámi a A-týmem Dynama funguje?
Jsme rezervní tým a je fajn, že přes zimní přestávku juniorka jako rezerva opravdu zafungovala. V áčku jsou v současnosti čtyři hráči z podzimu, bylo jich tam šest. To je slušné číslo.

Může být pro rezervní tým výhodou, že fotbalisté, kteří byli s áčkem celou zimu a budou i nadále nastupovat za B-tým, mohou přinést do vašeho týmu nějaké zkušenosti?
Většina trenérů, kteří kdy trénovali B-tým vám asi odpoví, že i když z áčka do béčka spadnou kvalita a zkušenosti, moc často to nekončí šťastně. Jsou k tomu určité důvody. Nám se to naštěstí celý podzim vyhýbalo a neměli jsme v tom jediný problém, doufám tedy, že to bude mít pokračování. Co se ale týče těch hráčů, kteří budou nastupovat za naši rezervu i nadále, budu se těšit na to, jak se jejich nabyté zkušenosti z hlavního týmu Dynama projeví u nás a jakým způsobem to posune naši hru.

Už v sobotu vás čeká první jarní mistrovské utkání, probíhala tedy tento týden příprava nějak odlišně?
Ne, proběhla úplně stejně jako každý jiný týden.

Co v jarní části ČFL budete považovat za důležité?
Pro mě osobně bude důležité udržet v týmu celou dobu stejnou energii jako doposud. Také chceme udržet a nadále posilovat vítězné myšlení, sebevědomí a dále pokračovat v rozvíjení našeho herního systému. Je potřeba dále hráče podporovat v samostatném vnímání hry, to znamená, aby se dokázali sami rozhodovat, reagovat na situaci, na soupeře a spoluhráče a aby vždy přesně věděli, co a proč na hřišti dělají a jaký to bude mít přínos pro tým.

S čím do utkání s Hostouní půjdete?
Máme nějaké úkoly, které budeme chtít splnit. Pokud si je správně nastavíme a poté je splníme, máme šanci uspět. Jestli to bude stačit, bude záležet i na kvalitě soupeře. Důležité ovšem je, že pokud se budeme držet stejných principů jako doposud a plnit úkoly, můžeme se těšit na zápas, který může být pro diváky zajímavý a pro náš tým úspěšný.