Asistent trenéra, vedoucí mužstva a člověk, který spojuje vzdělání hráčů v akademii s tréninkovým procesem. Kdo chce tuhle práci vykonávat, měl by mít skvělé organizační schopnosti, být precizní a důsledný v tom, co dělá a k čemu má kompetence. Představme si v tomto rozhovoru Jana Dvořáka, který tuto náročnou kombinaci zvládá. Ve svých odpovědích popisuje, co stojí za letošními dobrými výsledky B-týmu a co dělat, aby se na ně na jaře povedlo navázat.

Honzo, jak hodnotíte svůj první půl rok u B-týmu?
Na to je jednoduchá odpověď, je to všechno skvělé. Pro mě osobně je práce na téhle pozici další obrovská zkušenost v trenérské kariéře. Mám radost, že mohu dělat práci, kterou mám rád. Navíc s tak skvělými lidmi, se kterými mám možnost tady spolupracovat.

Jak došlo k trenérské změně? V létě jste se z kategorie U18 přehoupl právě do B-týmu, tedy k týmu U23.
Bylo to velice rychlé rozhodnutí. Trenér B-týmu Dušan Žmolík mi přetlumočil nápad Jirky Kladrubského, který se o mém jméně mezi řečí zmínil. Nevím, co přesně ti dva mezi sebou řešili, ale jejich následný nápad se mi líbil. Když jsme si o tom povídali, seděl u toho i trenér U19 Sláva Rožboud spolu s výkonným ředitelem akademie Petrem Benátem a dá se říci, že jsme se na místě shodli, že je to perfektní řešení pro všechny strany.

V čem vidíte největší rozdíly mezi těmito kategoriemi v rámci trenérské práce?
V krátkosti se dá říct, že v rámci kategorie U18 se s kluky mnohem více věcí učíme. Zde v U23 nyní všechny úkony a naučené věci z dřívějška spíše dále zdokonalujeme.

Co byste poradil hráčům, kteří jsou v kategorii U18 a U19, aby mohli uspět v dospělém fotbale, potažmo mohli v budoucnu bojovat o své místo v B-týmu?
Doporučil bych jim, aby nepodceňovali žádný trénink. Nezáleží na tom, zda jde o trénink herní, silový či trénink regenerační, je potřeba dělat vždycky vše naplno. Kluci by také měli respektovat všechny lidi v klubu a maximálně využít prostředí, které je jim na Dynamu k dispozici. Protože všem lidem, kteří v akademii pracují, jde o to, rozvíjet potenciál hráčů a vychovat z nich co nejlepší fotbalisty.

Co bude pro B-tým důležité v zimní přestávce, aby byla sezóna úspěšná i ve své druhé polovině?
Důležité je znovu pořádně potrénovat, tak jako se nám to povedlo v létě. Mně se líbí, jakým způsobem je celá U23 nastavená. Věřím, že kluci v kabině neusnou na vavřínech a budou pokračovat v tom, co jim aktuálně přináší úspěch.

Co jim přináší úspěch?
Myslím si, že část té odpovědi je obsažena v jedné z předchozích odpovědí. Kluci se respektují, respektují ostatní lidi v klubu a nepodceňují tréninky. Věřím, že chápou, že veškeré činnosti, které děláme, vedou k jejich rozvoji jak po fotbalové, tak ale i po osobní stránce.

Trenér Žmolík o Vás řekl následující:

S Jirkou Kladrubským řešíme věci intuicí, hodně improvizujeme, dáme asi víc na srdce než na rozum. Honza je trenér, který do našeho nadšení vnesl řád a disciplínu. Myslím, že to, co přinesl do realizačního týmu, jsme pak dokázali zrcadlit i na hráče. Nechci, aby to vyznělo tak, že by tomu tak dříve nebylo, ale tento půl rok je to preciznější, přesně tak, jak precizní je Dvořka ve svých věcech, které má na starosti. V těchto činnostech mu nesaháme ani po kotníky. Doufáme, že na oplátku ho inspirujeme i my.

Souhlasíte s jeho vyjádřením?
Souhlasím.

Nacházíte v jejich práci nějakou inspiraci?
V současnosti je v klubu každý trenér určitou inspirací pro druhé. Pro mě, i proto, že jsem jim teď na blízku a stojíme každý den vedle sebe, jsou největší inspirací právě Žmolda s Kládou.

Jak bude probíhat tvůj volný čas po sezóně bez fotbalu?
Můj volný čas si už rezervovali moje dvě dcery s manželkou. Podle toho, co říkali, tak program je velmi pestrý.