Čtyři zápasy, nula bodů. Taková je zatím vizitka českobudějovického týmu v české nejvyšší fotbalové soutěži. Tomáš Zápotočný se na pozápasové tiskové konferenci rozpovídal o chybách, které tým doposud v zápasech srážely. Zároveň však neskládá zbraně a týmu rozhodně věří. K tomu, aby se Dynamo znovu chytilo, potřebuje už v dalším ligovém kole na domácím hřišti porazit Bohemians.

Trenére, jak hodnotíte utkání proti Plzni?
Porazili jsme se sami. Není možné, abychom během dvou minut na začátku zápasu dostali od tak silného soupeře dva rychlé góly. Jeden gól se může pouštět na Silvestra, u druhého gólu zase provedeme školácké chyby. Opakuje se to a jenom hlupáci dělají stejné chyby, a my správně k hlupákům ligy patříme. Není možné, abychom tolikrát inkasovali. Takový start ligy jsem v trenérské kariéře nezažil, hovoří se mi o tom těžko.

Proč Dynamo inkasovalo tolik branek?
Byla cítit obava, inkasovanému gólu jsme šli naproti. Bavíme se o tom neustále, v týdnu se připravujeme, všechno vypadá dobře, pak ale přijde zápas a je to zase jinak. Ztrestal nás těžký los, ale na to se nemůžeme vymlouvat. Dostali jsme KO, jako dostávají v ringu boxeři. Nic ale nebalíme, musíme teď zvládnout duel s Bohemians a zvednout se ze dna. Bude to jen o hlavách. Je mi strašně líto fanoušků, prohrát doma takovým výsledkem je trestuhodné. Hráčům mohu vyčíst jen naivní a hloupé chyby. Věřím, že si to uvědomí a společně pak vše vyhodnotíme.

Bude pro vás utkání s Klokany klíčové pro vaše setrvání ve funkci?
Jednoznačně, byla by hloupost, kdybych mluvil naivně, že na nás nebude s druhým trenérem Márou Niklem tlak. Nesmírně si vážím pana majitele Koubka. Pokud nevyhrajeme s Bohemians, nemáme tady co dělat. Takový hrozný start Budějovice nezažily hodně dlouho a cítím se trapně. Myslím si, že na tyto pozice nepatříme.

Co se s tím dá dělat?
Chtěl bych mít kouzelný prsten. Změnili jsme toho spoustu, udělali v sestavě klidně čtyři změny, ale k ničemu to nevede. Jsme fakt za hlupáky. Budeme zase od rána makat a dřít. Hodně času strávíme také u videa. Možná jsme naivní, ale teď je to jen o tom, aby za týden padli všichni na hubu a my zvládli vyhrát. Fakt v mančaft věřím, nechci dávat nikoho na pranýř a nikdy to neudělám. Vím, jak se v takové chvíli fotbalista cítí. Tohle je ale fakt velká krize.

Krize, jejíž odrazem je sedmnáct inkasovaných branek za čtyři utkání.
Není to jenom o obraně. Potřebujete, aby fungoval celý tým. Jenže my častokrát chybujeme a takhle naivní chyby nemůžete dělat proti silným soupeřům, jakými jsou Plzeň, Slavia a Slovácko. Opakoval bych se, je to o našich chybách. Jestli se toho nevyvarujeme, budeme góly dostávat pořád.

Proč to zatím nefunguje moc ani dopředu?
Je těžké, když máte v hlavách tři prohry a dvanáct inkasovaných gólů. Kluci tak moc chtějí, až to nejde. Musí se od tlaku a strachu oprostit. Ve fotbale dělá hlava nejvíc. Kondičně jsme na tom v lize všichni stejně. Kluci nejsou v komfortní situaci, hlava přepne do jiného módu a nepoznáváte je. Tohle je v krizi normální.

V závěru prvního poločasu náš tým snížil na 1:2, jenže po změně stran Plzeň znovu udeřila. Máte pro to vysvětlení?
Nekoncentrovanost, frajeři byli hlavou ještě v kabině. Plzeň se pak uklidnila, zase vedla o dva góly. Takový tým vás z každé chyby ztrestá. Je to náznak, kde máme slabiny. Teď se pokusíme je napravit.

Co může týmu vrátit sebedůvěru?
Jakýkoliv dobrý výkon nebo výsledek. Jenže tohle je hodně těžké natrénovat nebo nakreslit na tabuli. Je to o hlavách, kluci by možná potřebovali nějakého psychologa nebo mentora. Já nemám strach z ničeho, ani z vyhazovu. Těším se na další zápas, fotbal miluju. Určitě si sedneme, uděláme teambuilding. Ale jestli se Bohemky budeme bát, zápas nezvládneme. Hráči i my to děláme naplno, nemůžu o někom říct, že by na to kašlal. Teď je to o hlavách a musíme se z toho dostat.

Budete přemýšlet třeba o změně herního systému?
Nebudeme měnit nic, jen se klukům pokusím vštípit, abychom nedostávali tak laciné branky. Opakuji, je to jen o hlavách. Musí si všichni uvědomit, že bojují za klub, za majitele. Mají tady neskutečný servis. Je to o lídrech, aby zvedli tým a dostavil se výsledek. My jim v tom pomůžeme.

Přijdou ještě nějaké posily?
Téma doplnění kádru logicky je, máme čas do 8. září, aby přišli kvalitní a hotoví hráči. Přestupový trh je složitý, budeme to řešit hodně intenzivně už v pondělí. Přál bych si někoho do každé řady. Je to úsměvné, pořád nemáme tak široký kádr, abychom si mohli vyskakovat. Nulu a tolik inkasovaných branek jsem nezažil.