České Budějovice v rámci 26. kola FORTUNA:LIGY na svém hřišti přivítají první celek tabulky, kterým je pražská Sparta. Vyprodané utkání, o které byl velký zájem, je na programu v poslední březnový den v neděli v 18 hodin.

Statistiky


SK Dynamo ČB
www.dynamocb.cz

AC Sparta Praha
sparta.cz
16. místo (18 bodů)
Umístění v tabulce
1. místo (63 bodů)
26:54
Skóre
57:20
Jan Suchan (4)
Nejlepší střelci
Lukáš Haraslín (10)
Wale Musa Alli,
Zdeněk Ondrášek (3)
Nejvíce asistencí
Veljko Birmančevič (9)
Karviná - Dynamo 2:1
Poslední ligový zápas
Sparta – Hradec 2:1
PRPVP
Forma
VPRVV

AC Sparta Praha

Fotbalisté Sparty si v ligovém ročníku vedou velmi dobře, neboť se nachází na první příčce tabulky FORTUNA:LIGY. Do druhé poloviny sezony letenský celek vstoupil výborně, v lize vítězil a připsal si také skalp evropského giganta, kterým je turecký Galatasaray, přes který postoupil do osmifinále Evropské ligy. Mimo jiné parta Briana Priskeho vyřadila ve čtvrtfinále domácího poháru pražskou Slavii a už po utkání s naším celkem zabojuje v Opavě o finále MOL Cupu.

Letenské ovšem přibrzdil náročný program, který v uplynulých týdnech Pražané měli. Kromě pohárového derby hned o pár dní později hráli to ligové, ve kterém se se Slavií rozešli smírně. Následovaly dva duely se světovým obrem jménem Liverpool, mezi kterými měla Sparta vložené ligové utkání na půdě Plzně. Nejprve Letenští doma padli se svěřenci Jürgena Kloppa 1:5 a poté si připsali další porážku právě v Plzni, kde domácím podlehli 0:4. V následujícím týdnu jela Sparta na Anfield, kde také neuspěla a po výsledku 1:6 z pohledu letenského týmu tak pro ni cesta Evropou skončila.

V lize mají obhájci ligového titulu na svém kontě 20 výher, 3 remízy a 2 porážky. Obě dvě přišly na venkovních hřištích, nejprve celek z hlavního města odešel na podzim poražený z Mladé Boleslavi, kde u výhry domácích mimochodem figuroval také Florent Poulolo, a podruhé již ze zmiňovaného utkání v Plzni. Poslední ligové klání před reprezentační přestávkou však sparťané zvládli, když na Letné porazili Hradec Králové 2:1. Trefili se Veljko Birmančevič s Janem Kuchtou.

Co se postavení v tabulce týče, tam má první Sparta jednobodový náskok na jejího rivala, pražskou Slavii, která je na druhém místě. Fotbalisty, kteří v dresu Sparty mají nejvíce startů v probíhajícím ročníku FORTUNA:LIGY, jsou gólman Peter Vindahl a záložník Lukáš Sadílek. Ti zasáhli do 23 zápasů. V závěsu jsou za nimi s 22 starty útočník Jan Kuchta se srbským křídelníkem Veljkem Birmančevičem. Nejlepším střelcem našeho nedělního soupeře je Slovák Lukáš Haraslín, jenž má na svém kontě 10 vstřelených branek. O dva góly méně pak na svém střeleckém účtu mají jeho kolegové z útoku, kterými jsou Jan Kuchta s Veljkem Birmančevičem. Poslední jmenovaný je také nejlepším asistentem svého týmu.

Vzájemná bilance

Oba týmy mezi sebou v české fotbalové nejvyšší soutěži odehrály 45 utkání, z nichž 6 vyhrálo Dynamo, v 10 případech se oba celky rozešly smírně a ve zbylých 29 duelech zvítězili Letenští.

Poslední vzájemné ligové utkání (F:L, 2023/24, 22.10. 2023):
AC Sparta Praha – SK Dynamo ČB 4:0 (2:0)
Góly: 17. Kairinen, 45. Pešek, 46. Sörensen, 76. Ševčík
ŽK: Kairinen, Panák
Rozhodčí: Berka – Mokrusch, Leška
Sestava Sparty: Vindahl – Vitík (71. Gomez), Panák (C), Sørensen – Wiesner, Kairinen (60. Laçi), Sadílek, Ryneš – Pešek (71. Birmančević), Kuchta (77. Sejk), Karabec (60. M. Ševčík).
Sestava Dynama: Šípoš – Nikl, L. Havel (C), Králik – Osmančík (59. Skalák), Čermák (75. Hubínek), P. Hellebrand (75. Suchan), J. Hora I, Trummer – Šigut (59. Adediran), Alli (90. Sladký).