Už několik sezon působí na českých ligových trávnících obránce Martin Sladký. Mimo jiné se věnuje ale také trenérskému řemeslu, ve kterém se snaží neustále posouvat. Nyní působí společně s trenéry Martinem Dvořákem a pomáhajícím Vojtěchem Horou u týmu českobudějovických dorostenek, které hrají druhou ligu. V ní v loňské sezoně skončily na třetím místě o pouhé tři body za prvním Libercem a druhou Jihlavou, se kterou letos budou chtít svádět souboj o postup. První mistrovské utkání druholigových dorostenek odstartuje v sobotu v 11:00 v Mostě, B–tým dorostenek pak svou cestu v okresním přeboru začne v pondělí v 17:30, kdy doma přivítá Nové Hodějovice.

Příprava na novou sezonu dorostenkám začala v pondělí 24. července tréninkem na Složišti. „Holky měly po čtyřech týdnech volna připravený individuální plán, aby si něco odběhaly a byly nachystané na náročné tréninky, které je čekaly,“ říká trenér Sladký. Práci svých svěřenkyň si hodně pochvaloval. „Musím říct, že holky plán, který jsem jim nachystal a vycházel ze zkušeností od jiných trenérů, které jsem zažil, splnily téměř dokonale. Poctivě nám posílaly splněné běhy v aplikaci.“ První týden byl podle Sladkého hodně náročný, ale všechny tréninky jeho tým absolvoval na hřišti a tréninky byly snesitelnější. První týden přípravy dorostenky zakončily modelovým utkáním mezi sebou.

Poslední červencový den svěřenkyním trenérů Martina Sladkého, Martina Dvořáka, který u týmu působí jako hlavní trenér, ale také Vojtěcha Hory, mladého hráče z A–týmu, který prvním dvěma jmenovaným s trénováním pomáhá, začalo pětidenní soustředění na Složišti. „Povedlo se nám splnit vše, co jsme chtěli. Trénovali jsme vždy dopoledne i odpoledne, a ještě to bylo proložené díky dvěma zápasům ve středu (na Složišti proti st. žákům Chvalšin - 1:3 porážka) a ve čtvrtek výjezdem do Domažlic (5:0 proti tamním ženám). Soustředění probíhalo společně se žákyněmi,“ doplňuje Sladký.

V jeho mančaftu v letní přestávce došlo také k několika změnám. Ročníkově muselo skončit kvarteto dívek, kterými jsou Lázničková, Tájková, Caletková a Kubáková. Na vlastní rozhodnutí v týmu skončila také fotbalistka Veselá. „Všem dívkám bych chtěl popřát hodně štěstí a úspěchů,“ děkoval dorostenkám ligový fotbalista. K týmu se připojilo naopak osm dívek, které ročníkově končily u žákyň. Z Prachatic navíc ještě přišla Nela Skálová, z Chvalšin Jana Lamačová, z Loučovic Karolína Svatoňová a z Domažlic Zuzana Švecová. Soupiska druholigových dorostenek tedy čítá dvacet sedm dívek a díky tomuto počtu se trenéři rozhodli, že přihlásí ještě druhou soutěž, kterou je okresní přebor starších žáků. „Možnost byla také některé dívky v Dynamu „ukončit“, nechat si osmnáct dívek a hrát jen druhou ligu dorostenek, nechtěli jsme ale přijít o možnost naše holky nadále sledovat, trénovat je a přijít o ně nadobro,“ vysvětluje Sladký.

„I pro holky je super to, že bojují mezi sebou o místo v áčku a „béčku“ a zároveň každá hráčka má každý víkend zápasové vytížení. My si jen hrajeme s tím, která dívka zrovna bude jakou soutěž hrát. Máme společné tréninky a nic není rozdělené předem, nominace se rozdělují až po týdenním cyklu tréninků na základě kvality a přístupu holek.“ Vzhledem k tomu dorostenky odehrály hodně přípravných utkání, kdy trenéři častokrát domluvili dvě utkání na jeden den nebo dva dny po sobě, aby se zapojily všechny hráčky a odehrály velkou porci minut.

Přípravná utkání: A-tým

Domažlice ženy – 5:0
Malše Roudné U15 (divize) - 0:7
Viktoria Plzeň WU18 (1. liga dorostenek) – 5:7
Vysočina Jihlava WU18 (2. liga dorostenek) – 2:1 (předkolo poháru a postup do 1. kola, kde dorostenky čeká SK Slavia Praha)

Přípravná utkání: B-tým

Chvalšiny U15 (vítěz okresního přeboru) - 1:3
Ševětín U15 (1.A třída) - 4:3
Novosedly - dorost (okresní přebor) – 5:3

Kouč Sladký si na soustředění s A–týmem Dynama v Rakousku zlomil nohu, ale ani to ho v trénování nějak nepřibrzdilo. „Měl jsem více času a prostoru na trénování, zároveň to však bylo také náročné, protože běhat po hřišti s berlemi bylo nemožné. Navíc jsem typ trenéra, který nevydrží chvíli stát a furt holkám potřebuje něco ukazovat nebo vysvětlovat. Ale i tohle se zvládlo skvěle. Děkuji Vojtěchu Horovi i trenérovi Martinu Dvořákovi.“

Českobudějovické dorostenky od zimní přípravy hrají na tři obránkyně vzadu a systém se snaží neustále zdokonalovat. „Pořád se snažíme pracovat na rozvoji našeho stylu hry, který je hodně náročný. Snažíme se také odlišovat od ostatních týmů. Někdy jsem sám překvapený, jak takticky a vyspěle jsou naše svěřenkyně schopny zahrát,“ pochvaluje si jedenatřicetiletý ligový obránce. Prvním ukazatelem pro jeho tým byl zápas s Viktorií Plzeň, která hraje nejvyšší soutěž. „Zápas jsme sice 5:7 prohráli, ale byli jsme z něho nadšení, protože z našeho pohledu jsme byli daleko fotbalovější a týmovější, než soupeř. Naše kombinační hra má i své úskalí a holky v rozehrávce udělaly zbytečné chyby, které soupeř trestal,“ doplnil.

Poslední zápas před startem sezony ovšem dorostenkám vyšel na výbornou. Postavila se jim Jihlava, kterou na jihu Čech vnímají jako rivala a hlavního protivníka v boji o postup do první ligy. „Šlo o předkolo poháru a zápas jsme zvládli vyhrát 2:1. Po celý zápas jsme měli navrch a chyběly jen více gólů. Zároveň si ale uvědomujeme, že bude důležité hlavně zvládat zápasy v soutěži a tyto výkony opakovat.“

Loni dorostenky hájící barvy Dynama skončily v tabulce na třetím místě o tři body za prvním Libercem a právě druhou Jihlavou. Letos se bude tento tým prát o postup znovu. „Naším cílem do sezony nemůže být nic jiného než postup. Všichni si to moc přejeme. Cesta bude ale dlouhá a náročná, ale v klubu cítíme, že patříme do té vyšší soutěže. Chceme hrát furt stejně, nehodláme z té nastavené cesty ustoupit, byť to někdy může být za cenu negativního výsledku. Primárně chceme stále holky rozvíjet. Zároveň chceme i s druhým týmem v okresním přeboru, kde budeme hrát proti klukům, sehrát důstojnou roli. I tam bychom chtěli uspět. Přátelské zápasy proti chlapcům nám ukázali, že toho naše dívky jsou schopné,“ je si vědom Sladký síly svých svěřenkyň.

Ty čeká už zítra v 11:00 první mistrovský zápas nové sezony ve druhé lize dorostenek na půdě Mostu. B–tým dorostenek novou sezonu naplno odstartuje v pondělí, kdy na svém hřišti přivítá Nové Hodějovice. „V obou utkáních očekáváme, že předvedeme naši kvalitu a oba zápasy zvládneme na výbornou,“ doufá Sladký.

V příštím týdnu naplno odstartuje i první liga žákyň, ve kterém má českobudějovické Dynamo také svého zástupce. Žákyně z jihu Čech ve středu 30.8. na domácí půdě od 15:30 přivítají tým Teplic. Další zápas pak sehrají hned o víkendu, kdy se v sobotním střetnutí ve 14:30 utkají s ABC Braník.