Č e s k é B u d ě j o v i c e - Fotbalisté Dynamo České Budějovice se díky třem bodům z pražského Strahova vrátili plnohodnotně do boje o záchranu v první lize. Další důležitý krok mohou Jihočeši udělat již nyní v neděli, kdy odcestují do Blšan, kde se utkají s dalším kandidátem na sestup. "Není pochyb, že se jedná o velice důležitý zápas. Před námi budou ale stále ještě tři kola, které mohou vše změnit. My můžeme v Blšanech vyhrát a pak zase můžeme dvakrát prohrát doma a může být vše jinak," rozjímá nad nedělním zápasem František Cipro.

Jihočeši sice v minulém kole vyhráli na Slávii, ale přesto jim patří stále patnáctá příčka, která by v konečném účtování znamenala sestup do druhé ligy. Tuto skutečnost si kouč Cipro moc dobře uvědomuje: "Udělat šest bodů v Jablonci a na Slávii je sice příjemné, ale daleko lepší by bylo v těchto zápasech prohrát a porazit doma Slovácko a nyní třeba Blšany." Právě tím trenér Jihočechů naznačil, že body proti týmům z horní poloviny sice potěší, avšak výhry nad týmy namočenými v boji o záchranu by měly jistě větší cenu.

Jihočechy čeká v sobotu soupeř, který se na svém malém hřišti spoléhá především na dobře zahrávané standardní situace. "Ať už je kope Devátý a nebo Pleško, znamenají pro každého soupeře velké nebezpečí," zdůrazňuje František Cipro. Zkušený kouč Jihočechů zná dobře i vzájemnou bilanci obou mužstev. Fotbalisté Dynama v Blšanech nikdy nevyhráli - jedinou remízu (2:2), kterou venku uhráli, byla ta loňská, kdy se ale utkání hrálo v Příbrami. "Vím, že se Budějovicím tradičně v Blšanech nedaří. Z podobných statistik bych si ale hlavu příliš nedělal," reagoval Cipro. Pokud by Jihočeši tuto nepříznivou bilanci v neděli vylepšili, udělali by rázný krok k zachování prvoligové příslušnosti. "Tři body by byly vynikající, ale kdo ví, třeba i bod by nakonec měl svou cenu," upozorňoval Cipro nepřímo na fakt, že Dynamo následně čekají dva zápasy doma, zatímco Blšany jedou dvakrát ven (na Slavii a do Příbrami).

Františka Cipra stále jako v minulých zápasech trápí marodka. Ve složení kádru nedošlo prakticky k žádným změnám, pouze k dispozici bude v minulém kole distancovaný Lafata. "Když slyším, jak si někteří kolegové stýskají, že jsou nekompletníl, protože jim chybí ten či onen hráč, pomyslím si své," upozorňuje Cipro na to, že k dispozici nemá dlouhodobě zraněné Horejše, Němce a Grubera - tedy hráče, kteří patří do základní sestavy. Vrásky na čele zkušeného kouče přibyly i ve středu, kdy se při tréninku hlavami srazili Pivoňka s Dvořákem. "Vypadalo to fakt otřesně," vzpomněl na neveselou situace Cipro. "V pátek již ale oba normálně trénovali a do zápasu v Blšanech budou moci zasáhnout v plné síle," zní v současné době z Dynama.

Utkání, kterému by se mohlo přezdívat "Zápas roku", začíná v neděli v Blšanech v 17:00. Vedení klubu vypravilo do západočeské vísky autobus a spoléhá tak na podporu fanoušků. Náš web na neděli připravuje tradiční online reportáž.