Úsměvy na všechny strany mohl po zápase s Drnovicemi rozdávat nový kouč Dynama České Budějovice František Cipro. Jeho tým bojoval na hranicích možností, po většinu utkání byl aktivnějším mužstvem a díky šťastné brance v poslední minutě utkání zvítězil 2:1. "Rozhodující branku jsme sice vstřelili až v devadesáté minutě, přesto bylo ale naše vítězství zcela zasloužené," řekl jeden z nejzkušenějších trenérů první ligy.

Reportáž: SK Dynamo ČB - FK Drnovice 2:1
Ohlasy hráčů: Plocek, Gruber, Schindler

Jihočeši vstoupili do utkání dobře, mírnou převahu korunovali ve 40. minutě vedoucím gólem a když se na začátku druhé části hry řítil na branku osamocený Marek Kulič, nikdo o ničem jiném než vítězství neuvažoval. Budějovický kanonýr ale brankáře Bureše nepřekonal a pětadvacet minut před koncem zápasu vyrovnával Macháň. V následujících minutách Jihočeši znervózněli a zdálo se, že se kýženého vítězství nedočkají. "Vyrovnávající gól byl velmi nepříjemný. Padl po dvou individuálních chybách a to by se nám stávat nemělo. Následně jsme přestali na deset až patnáct minut hrát. Přesto jsem ale věřil, že rozhodující gól ještě dáme," řekl na tiskové konferenci Cipro. To trenér hostujícího týmu Josef Mazura neskrýval velké zklamání, jeho tým dělily tři minuty od bodového zisku: "Dnes jsem viděl vyrovnané utkání, ve kterém jsme ještě v závěru věřili v bod. Domácí dali velmi šťastný gól v nastaveném čase a to byla velká škoda." S tímto hodnocením ale krajně nesouhlasil kouč Jihočechů Cipro: "Nemyslím si, že se hrálo vyrovnané utkání. Vyrovnané bylo možná v poli, co se ale týká gólových příležitostí, tak jsme byli jasně lepší. Dali jsme dva góly a další dvě gólové šance zneškodnil hostující brankář. Drnovice vyslaly na branku jednu nebezpečnou střelu a byl z toho gól."

Jeden z nejzajímavějších momentů přišel ještě před začátkem utkání. Fanoušci Dynama s napětím očekávali, zda se v základní jedenáctce objeví útočník David Lafata, kterého vedení klubu v lednu vyřadilo z kádru. Nadějný útočník se nakonec v sestavě objevil, což také na tiskové konferenci Cipro vysvětloval: "O tom, že nastoupí jsem se rozhodl po pátečním tréninku. S hráčem jsem měl pohovor a ten si věřil od první minuty. Je pravda, že čtyři měsíce nehrál v žádném utkání, gól sice nedal, přesto jsem byl s jeho přístupem, nasazením a bojovností spokojen." Sám trenér Jihočechů také upozornil na zajímavý fakt, který rozhodl o výsledku zápasu: "Tři minuty před koncem žádal Gruber o vystřídání, já ho na hrací ploše ale nechal a on v poslední minutě rozhodl utkání..."

Šťastnou ruku měl také trenér hostujícího týmu Mazura, který v 66. minutě poslal na hrací plochu mladého útočníka Petra Macháně, který se mu za necelou minuto odvděčil vyrovnávající brankou. "Jeho úkolem bylo hru oživit. To, že dal při prvním kontaktu s míčem vyrovnávající branku bylo skvělé. Škoda jen, že to nepřineslo bod za remízu," řekl s trpkým úsměvem Mazura.

Jihočeši vyválčili po dlouhé době tři body, kouč Cipro ale nyní ví, že jeho tým čeká ještě hodně práce. "Udělali jsme takový minikrůček k záchraně. Co se týká naší hry, tak mám několik výhrad. Nechybí nám pouze dirigent hry v záloze, je toho víc, na čem musíme zapracovat," řekl s vráskami na čele nový lodivod Dynama. Se vztyčeným prstem ale zároveň upozornil na to, že jeho tým trápí několik zranění: "David Horejš měl být již fit, včera ale přišel, že ho v koleni zase tahá a dneska přijel o berlích. Pivoňka dohrával v Boleslavi s obstřikem a Němec je mimo hru na dlouhou dobu. Proto jsem se rozhodl pro sestavu, která dnes nastoupila."

Po delší době se také v základní sestavě Dynama představil defenzivní záložník Ivan Dvořák. S jeho výkonem byl Cipro velmi spokojen: "Ivan dneska odehrál výborný zápas. Tohoto fotbalistu znám z Bohemky a vůbec nechápu, co dělal v B-týmu. Důležité je uvědomit si, že na postu defenzivního záložníka podal skvělý výkon i přesto, že měl již od desáté minuty žlutou kartu. Bohužel to pro něj byla čtvrtá žlutá, zato ale bude příště k dispozici Chlebek..." Právě Ivan Dvořák byl tím fotbalistou, který měl spoluhráče svou tvrdostí a důrazem vyburcovat k bojovnému výkonu. "Kluci dneska odevzdali maximum, pěkně přitvrdili, a tak není divu, že v závěru zápasu hned pět hráčů chytaly křeče," potvrdil nasazení svých svěřenců Cipro. To kouč Drnovic Josef Mazura považoval nasazení Jihočechů za příliš nebezpečné: "Vůbec se mi nelíbilo, že obránci domácího týmu hráli neustále lokty, za což je rozhodčí vůbec netrestal. Za celý zápas jsem neviděl jediného našeho hráče, že by zahrál loktem..."

Trenér Cipro musel od čtvrtka zapracovat především na psychice hráčů. "Je pravda, že při vstupu do kabiny mužstvo příliš nežilo. Bylo vidět, že jsou hráči píchlí. Ani se jim nedivým, v poslední době odehráli několik smolných zápasů. Se Spartou měli remízovat a například s Baníkem nebo na podzim s Libercem byli lepším týmem a měli vyhrát. Snad se to ale nyní zlepší a mužstvo se psychicky uklidní," řekl odhodlaně zkušený trenér. Jihočeši po dlouhé době plně bodovali, dotáhli se na Slovácko a Opavu, kouč domácího týmu již také začíná tušit, se kterými týmy si to Dynamu v boji o záchranu rozdá: "Již po vítězství Příbrami se Spartou jsem hráčům řekl, že si z toho nemají nic dělat, protože si rozhodně nemyslím, že by Příbram měla mít v boji o záchranu nějaké problémy. Velké starosti bude mít Opava, doufám, že také Blšany a třeba také Drnovice. Všichni říkají, že Slovácko bude v pohodě, ale pozor, může mít nakonec také velké starosti..." Největší starosti má ale stále Dynamo, příští týden jede do Jablonce, kde se bude snažit potvrdit vzestup formy...