Ve Znojmě si svoji jedinou dosavadní porážku v sezoně připsala Opava, v poháru se tam trápila i Sparta. Všeříkající vizitka o soupeři, který v neděli čeká českobudějovické Dynamo. Po reprezentační přestávce se Jihočeši představí ve šlágru kola a budou se před televizními kamerami snažit bodovat. Utkání startuje ve 13 hodin.
1. SC Znojmo FK
Rok založení:1953
Trenér:Jiří Balcárek
Hvězdy týmu:Cihlář, Mezlík, Teplý
Největší úspěchy: Vítěz FNL (2013)
Posledních pět let:
2012/13 - 2. liga (1. místo)
2013/14 - 1. liga (16. místo)
2014/15 - 2. liga (11. místo)
2015/16 - 2. liga (3. místo)
2016/17 - 2. liga (6. místo)
Stadion: Městský stadion, 2 599 diváků
Klubové barvy:Modrá, bílá
Internet: www.1scznojmo.cz

Preview

1. SC Znojmo FK se dlouhodobě řadí mezi elitní celky druhé nejvyšší fotbalové soutěže. Jihomoravané nakoukli také do první ligy, po sezoně 2013/14 se však hned vrátili zpět do FNL. V ní byli o dva roky později blízko dalšímu postupu, tehdy z toho však bylo „jen“ třetí místo. Aktuální ročník se Znojemským nevyvíjí úplně špatně. Začátek nebyl optimální, jeden z černých koňů soutěže ztratil body ve Vítkovicích, prohrál doma s Hradcem a v Ústí schytal čtyřbrankový debakl. Právě od tohoto utkání však začala úspěšná série, během které 1. SC porazilo doma Opavu s Táborskem a uspělo na hřištích Sokolova a Pardubic. Šňůru výher utnulo až překvapení sezony z Třince v posledním kole.

V průběhu úspěšného měsíce září dokázal tým trenéra Jiřího Balcárka potrápit v poháru i pražskou Spartu, která se strachovala o vítězství 1:0. Mužstvo se spoléhá na Vlastimila Veselého, jenž odchytal všech deset utkání. Obranu řídí zkušený Radek Mezlík s Jaroslavem Svozilem, jistotou v obraně je i kapitán Tomáš Cihlář. V pětičlenné záloze dostávají povětšinou šanci mladý Rus Mešaninov se Slovákem Lackem, o ofenzivu se stará sehrané trio Hladík, Teplý, Javůrek. V útoku má kouč Balcárek k dispozici osmnáctiletého Růska, Chorvata Njireho či ostříleného Šamánka. Ačkoliv je Znojmo v tabulce šesté se sedmnácti body, má záporné skóre. Jihomoravanům to zatím moc nestřílí, nejlépe jsou na tom třígóloví Růsek s Teplým.

Poslední ligové utkání Znojma:
FK Fotbal Třinec - 1.SC Znojmo FK 2:1 (0:1)
Branky: 56. Juřena, 81. Šumbera – 25. Lacko. ŽK: Juřena - Mešaninov, Svozil. Rozhodčí: Pechanec – Batík, Poživil. Diváků: 588.
Sestava Znojmo: Veselý – Helísek (87.Machuča), Svozil, Mezlík, Cihlář – Mešaninov, Lacko – Hladík, Teplý, Javůrek – Růsek (76.Njire).

Dynamo prožilo příjemnou reprezentační přestávku. Před ní v lize dvakrát vyhrálo a dotáhlo se na vedoucí Opavu. Aby Jihočeši udrželi zápasový rytmus, odehráli přípravný zápas v rakouském Linci, kde porazili místní Blau Weiss 1:0. Na Střeleckém ostrově tak panuje pohoda. Tým trenéra Horejše hřeje při pohledu do statistik nejlepší obrana a zároveň druhý nejlepší útok celé soutěže. V brance vychytal ve dvou posledních zápasech dvě nuly Jindřich Staněk, v ofenzivě řádí hlavně Jakub Pešek, který se čtyřmi góly odskočil spoluhráčům v klubové tabulce střelců.

Do týmu se vrátili reprezentanti Řezáč a Staněk, černobílí by tak měli být téměř kompletní. K dispozici nebude pouze Daniel Turyna, který si v zápase reprezentace U20 proti Anglii přivodil svalové zranění. Drobné zdravotní trable vyřešili Táborský s Wermkem, takže trenér Horejš může kromě dlouhodobě zraněného Čermáka počítat se všemi hráči. Drobný otazník visí nad případným startem Matěje Helešice, jenž dohání tréninkové manko po zranění. „Budeme se snažit prezentovat dobrou hrou a jedeme pro body. Ale víme, že abychom si opravdu nějaké body odvezli, tak budeme muset předvést velice kvalitní výkon,“ uvědomuje si českobudějovický trenér David Horejš.

Utkání 11. kola Fortuna národní ligy začíná v neděli ve 13 hodin na městském stadionu ve Znojmě a vy jej můžete zde sledovat v online reportáži nebo v přímém přenosu stanice ČT Sport. Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Pavel Orel, na čarách mu budou asistovat Lucie Ratajová a Petr Kotalík.

Předpokládané sestavy:
Znojmo: Veselý – Helísek, Svozil, Mezlík, Cihlář – Mešaninov, Lacko – Hladík, Teplý, Javůrek – Růsek.
Dynamo: Staněk – Řezáč, Novák, Havel, Kladrubský – Wermke, Javorek, Čavoš, Pešek – Kadula (Mashike), Táborský.

Vzájemné zápasy:
Jen čtyři vzájemné zápasy odehrály spolu oba celky. Bilance z posledních dvou sezon je vyrovnaná. Soupeři mají po jedné výhře, dvakrát se body dělily. Svoji výhru Dynamo zaznamenalo doma, kde v minulém ročníku ve 4. kole Jihočeši zvítězili 1:0 díky brance Jindřicha Kaduly ze 41. minuty. Odveta na jihu Moravy byla rovněž vyrovnaná, tentokrát však zápas vítěze nenašel. Na gól Javůrka dokázal po pauze zareagovat Petr Benát, a tak se oba týmy rozešly s remízou 1:1.

Ostatní zápasy 11. kola:
Vítkovice - Příbram13. 10. 201715.30
Ústí nad Labem - Žižkov13. 10. 201718.00
Pardubice - Vlašim14. 10. 201710.15
Frýdek-Místek – Hradec Králové14. 10. 201715.00
Táborsko - Třinec14. 10. 201715.30
Opava - Varnsdorf14. 10. 201718.00
Sokolov - Olympia15. 10. 201715.00