V sobotu v poledne odehráli fotbalisté Dynama České Budějovice poslední přípravný zápas před startem nové sezony. Doma na Složišti přehráli třetiligový Benešov, nad kterým zvítězili po brankách Peška a Mashikeho 2:0. Příští víkend Jihočechy čeká pohár ve Velvarech, v neděli 30. července pak startují Fortuna národní ligu proti Viktorii Žižkov.
David Horejš

V generálce na novou sezonu vyšel fotbalistům Dynama proti Benešovu především první poločas, ve kterém měli velkou územní převahu. “V prvním poločase snesla naše hra přísné měřítko. Dobře jsme kombinovali a dali jsme dva krásné góly a navíc jsme měli i další šance. Přístup hráčů byl velice dobrý, a to i ve druhém poločase. Po změně stran nám chyběl jen větší klid ve finální fázi,” řekl po zápase trenér Dynama David Horejš.

Jihočeši absolvovali velmi pestrou přípravu, během které změřili síly s předními českými týmy. Na závěrečný zápas si pak do Sportovního centra mládeže na Složišti pozvali papírově slabšího soupeře. “Odehráli jsme těžké zápasy se Slavií, Plzní a Brnem, a proto jsme pro generálku zvolili soupeře ze třetí ligy. Benešov má ale dobrý tým a ukázalo se, že je to mančaft, který se sám rozhodně neporazí,” dodal David Horejš.

V posledním zápase přípravy trenér Dynama musel některé z důležitých hráčů sestavy ještě šetřit. “Roman Wermke měl menší zdravotní problémy, takže jsme ho nechali proti Benešovu odpočinout. On toho jinak v přípravě odehrál hodně, tak na to měl trochu i nárok. Navíc Ivo Táborský ještě doléčuje kotník a až tedy oba budou zdraví, tak budeme ještě silnější,” popisoval Horejš, který je s aktuálním složením týmu spokojený: “Určitě jsme v přípravě ukázali, že náš tým má charakter a panuje v něm zdravá konkurence. Nesmíme zapomínat ani na Adriana Čermáka. Ten zatím nehraje, ale také on pro nás byl v loňské sezoně důležitým hráčem a až bude fit, tak nám určitě pomůže.”

Před samotným startem sezony klub ještě dotahuje do konce příchod zkušeného záložníka Petra Javorka, který v minulosti v Dynamu již velmi úspěšně působil. “Je to fotbalista, o kterého já moc stojím. Na hřišti je pro nás velkou posilou, chce za nás hrát, a to je také moc důležité. Vedení klubu bude dělat vše pro to, aby jeho příchod do začátku soutěže dotáhlo do konce,” řekl k Javorkově přestupu Horejš.

Příprava na novou sezonu je již minulostí a Jihočeši se nyní musí dívat hlavně dopředu. “Za celou přípravu jsem spokojený hlavně s přístupem kluků. Sehráli jsme těžká utkání, ve kterých se nám herně i výsledkově dařilo. Samozřejmě vše se ukáže až v mistrovských utkáních. Tam bude vidět, jak na tom opravdu jsme,” řekl po generálce Horejš. Ještě před startem FNL odehrají Jihočeši MOL Cup ve Velvarech. “Tento týden najíždíme již na ten tradiční zápasový cyklus. V poháru nás čeká divizní soupeř, na kterého se chceme dobře připravit. Zápas určitě nepodceníme a jednoznačným cílem bude postup do druhého kola. Za další týden nás pak čeká doma v lize Žižkov, a to bude zápas, ve kterém budeme chtít dobře zahájit letošní sezonu,” řekl závěrem budějovický lodivod.

Výsledky Dynama v přípravě
SK Dynamo ČB - Sokol Sezimovo Ústí 6:0 (branky: Kadula 2, Pešek, Mashike, Táborský, Benát)
SK Dynamo ČB - FC MAS Táborsko 0:0
SK Dynamo ČB - SK Slavia Praha 0:0
SK Dynamo ČB - FC Viktoria Plzeň 1:5 (Benát)
SK Dynamo ČB - FC Zbrojovka Brno 2:0 (Wermke, Řehoř)
SK Dynamo ČB - SK Benešov 2:0 (Pešek, Mashike)