Jihočeši urvali ve Frýdku-Místku důležité tři body a po první jarní výhře lační po skalpu favorita. Ostravský Baník nepodává na hřištích soupeřů tak suverénní výkony jako doma a Dynamo cítí šanci. Šlágr 23. kola Fortuna národní ligy začíná ve čtvrtek v 17 hodin na Střeleckém ostrově.
FC Baník Ostrava
Rok založení:1922
Trenér:Vlastimil Petržela
Hvězdy týmu:Zápotočný, Vašek, Mičola
Největší úspěchy: 4x vítěz ligy
3x vítěz Československého poháru
5x vítěz Českého poháru
Posledních pět let:
2011/12 - 1.liga (14. místo)
2012/13 - 1.liga (14. místo)
2013/14 - 1.liga (10. místo)
2014/15 - 1.liga (13. místo)
2015/16 - 1.liga (16. místo)
Stadion: Městský stadion Ostrava – Vítkovice, 15 123 diváků
Klubové barvy:Modrá a bílá
Internet: www.fcb.cz

Preview

FC Baník Ostrava je tradiční český fotbalový klub, který v minulé sezoně po dlouhých desítkách let opustil nejvyšší soutěž. Cíl Baníku je v následujícím ročníku jasný – okamžitý návrat mezi elitu. Od úvodních kol se ostravský celek vedený trenérem Vlastimilem Petrželou drží v popředí a míří za postupem. Na vedoucí Olomouc sice Ostrava ztrácí šest bodů, na třetí Opavu ale má hřejivý náskok sedmi bodů, na Dynamo ještě o dva body navíc. Baník je nejlepším týmem soutěže na domácím hřišti, kde po deseti výhrách v řadě až v minulém kole poprvé remizoval s Pardubicemi. Byla to jedna ze dvou ztrát Petrželova celku v jarní části, tou druhou je porážka ve Frýdku-Místku.

Oporou v brance je zkušený gólman Petr Vašek, který letos vychytal už dvanáct čistý kont a je v tomto ohledu nejlepším brankářem celé soutěže. Obranu řídí rovněž ostřílený Tomáš Zápotočný, který ve své kariéře působil ve Spartě, Liberci, ale také v Turecku či Itálii. Ústředními postavami ostravské zálohy jsou Robert Hrubý či Tomáš Mičola, který se ale na jihu Čech kvůli čtyřem žlutým kartám nepředstaví. Chybět bude i Brazilec de Azevedo a nejistý je start obránce Bredy. V útoku může kouč Petržela alternovat, k dispozici má dva typově podobné útočníky. Jakubov i Urgeľa jsou vysocí a umějí dávat góly, prvně jmenovaný jich na podzim nastřílel ve Varnsdorfu deset. Na začátku jara ho ale trápily zdravotní problémy.

Poslední ligové utkání Ostravy:
FC Baník Ostrava – FK Pardubice 1:1 (0:1)
Branky: 68. Sus – 13. Kudrna. ŽK: Hlinka, Helesič, Mičola, Sus – Kudrna, Křapka, Kayamba. Rozhodčí: Matějček – Fišer, Pfeifer. Diváků: 4789.
Sestava Ostravy: Vašek – Sus, Pokorný, Zápotočný, Helešic – Pekár (46. Mondek), Hlinka, Hrubý – Mičola, Stáňa (82. Urgela) – Jakubov.

Dynamo se dočkalo a ve Frýdku-Místku ukořistilo první jarní výhru. Díky ní se Jihočeši udrželi na čtvrté příčce o dva body za Opavou. Na třetí Baník ztrácí černobílí devět bodů, ale v případě čtvrteční výhry by svěřenci Davida Horejše mohli ještě boj o postupové příčky zdramatizovat. V žádném případě Českobudějovičtí nechtějí dopustit vysokou porážku jako s Olomoucí. Po třech domácích nezdarech by to doma chtělo opět zabrat a navázat na podzimní šňůru vítězství.

Zřejmě jediným mínusem duelu s Valcíři bylo, že muž zápasu Jakub Pešek dostal čtvrtou kartu a šlágr s Baníkem nedobrovolně vynechá. Na jeho místo by se mohl postavit Vopat či Afričan Kouadio. Trenér Horejš ale má víc variant, například s Matějkou na hrotu. Vyloučen není ani návrat Kaloda. Naopak mimo hru zůstávají Čermák s Kadulou. Ve Frýdku se do středu obrany vrátil Ondřej Šourek, univerzál Jiří Kladrubský opět zaujal pozici ve středu zálohy. Brankář Zdeněk Křížek udržel ve Stovkách letošní jubilejní desátou nulu.

Utkání 23. kola Fotbalové národní ligy začíná ve čtvrtek v 17 hodin na Střeleckém ostrově a vy jej můžete zde sledovat v online reportáži nebo v přímém přenosu stanice ČT Sport. Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Jan Váňa, na čarách mu budou asistovat pánové Koval a Kožár.

Předpokládané sestavy:
Dynamo: Křížek – Klesa, Šourek, Novák, Funda – Kladrubský, Čavoš – Vopat (Matějka), Benát, Wermke – Táborský.
Ostrava: Vašek – Sus, Pokorný, Zápotočný, Helešic – Pekár, Hlinka, Hrubý – Mondek, Stáňa – Jakubov.

Vzájemné zápasy:
Hodně bohatá je sbírka vzájemných duelů Dynama s Baníkem Ostrava. Až na ten poslední se všechna utkání odehrála v první lize. To jediné v druhé nejvyšší soutěži skončilo na podzim výhrou Baníku 3:2, když souboj o čelo tabulky rozhodli v přestřelce domácí. Na gól Urgely odpověděl parádou Benát, díky zásahům Mondeka a Susa se Ostravští dostali do trháku, který v závěru už jen korigoval Táborský. Pro Baník hovoří i celková bilance. Ze 41 utkání jich 18 vyhráli Ostravští, desetkrát se radovalo Dynamo a třináct zápasů skončilo remízou.

Ostatní zápasy 23. kola:
Třinec - Znojmo18. 4. 20172:1 (1:0)
Prostějov - Opava19. 4. 201717.00
Pardubice - Vlašim19. 4. 201717.00
Táborsko – Ústí nad Labem19. 4. 201717.00
Žižkov - Olomouc19. 4. 201717.00
Vítkovice – Frýdek-Místek19. 4. 201717.00
Varnsdorf - Sokolov19. 4. 201717.00