Českobudějovický dopravní podnik od letošního roku zařadil mezi své marketingové aktivity také připomínku Velikonoc, které jsou nejvýznamnějšími křesťanskými svátky a také tradiční oslavou jara. Ve čtvrtek 13. dubna, tedy na Zelený čtvrtek, budou od 14.00 do 17.00 hodin ve vybraných autobusech a trolejbusech dvojčlenné hlídky, které cestující, kteří budou mít část oděvu v zelené barvě, odmění čokoládovým vajíčkem.

Hlídky se budou skládat z dobrovolníků Salesiánského střediska mládeže a také fotbalistů A-týmu SK Dynamo ČB. Poznáte je jednoduše, kdy jeden z hlídky bude mít na sobě zelené tričko s nápisem „Zelená nás baví“ a v ruce košík s vajíčky. Za Dynamo se akce zúčastní Patrik Čavoš, Jiří Funda, Jiří Hála a Ladislav Vopat.

„Pořádání těchto akcí má za cíl nejen zpříjemnit cestujícím jízdu v MHD, ale také edukativní podtext, kdy připomínáme dny či svátky, které mají u nás výraznou tradici,“ řekl ředitel Dopravního podniku města České Budějovice Slavoj Dolejš.

Dopravní podnik ke spolupráci na této akci záměrně přizval českobudějovické Salesiánské středisko mládeže a také SK Dynamo České Budějovice. Symbolika spojení se Zeleným čtvrtkem a Velikonocemi je u všech tří naprosto odlišných subjektů ve výsledku jednoduchá. Dopravní podnik zajišťuje spojení a čas Velikonoc je časem setkávání, Salesiáni zajišťují volnočasové aktivity pro děti a mládež v duchu křesťanských hodnot a fotbalisté hrají na zelených hřištích.

Zelený čtvrtek je podle křesťanské tradice pátý den Svatého týdne a předvečer velikonočního tridua. Český přívlastek zelený vznikl zkomolením původního německého názvu Greindonnerstag (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (zelený čtvrtek). Na Zelený čtvrtek lidé v minulosti jedli zelené pokrmy jako hrách nebo zelí, zvláštní význam měly zelené první jarní byliny, z nichž se vařily polévky. V moderní době na talířích obvykle vítězí špenát. A „zelené“ tradice využívají i některé pivovary, které každoročně připravují zelené pivo.