Již čtvrtým rokem probíhá v africké Zambii sociální projekt s názvem Fotbal pro děti ulice, jenž si dává za úkol pomoci díky fotbalu dětem v chudinské čtvrti Kalingalinga . Právě na tento projekt již několikrát přispěl klub SK Dynamo České Budějovice společně se svými fanoušky.

S přispěním českobudějovického fotbalu se tak jedné ze spoluautorek projektu Mgr. Veronice Šimečkové podařilo projekt úspěšně nastartovat a podpořit mimo jiné i vznik mládežnického fotbalového klubu Dynamo Roma. V současné době spadá Fotbal pro děti ulice pod projekt Vysoké školy zdravotnictva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislavě, kterou je momentálně nejvíce dotován.

Právě spoluautorka celého projektu Mgr Veronika Šimečková nám přímo ze Zambie poslala informace o aktuálním dění. Momentálně disponuje klub Dynamo Roma třemi týmy s různými věkovými kategoriemi.

Složení týmů:
Pod 10 let – 20 hráčů
Pod 12 let – 30 hráčů
Pod 15 let – 15 hráčů.

Týmy hrají ve skupině s názvem Munali a soupeří s týmy z jiných částí Lusaky. Hracím dnem mistrovských zápasů je sobota. V prosinci pravidelně probíhá turnaj všech skupin (z celé Zambie), který rozhodně o celkovém vítězi. Finálový turnaj se pokaždé koná v jiné oblasti a pro malé fotbalisty se tak stává vítaným zpestřením a motivuje je do dalších bojů.

Trenéry týmů jsou Joshua Chisanga a Carton Chikonde. Všechny týmy Dynama Roma trénují 2x týdně a to ve středu a pátek. V průběhu sezóny či před soutěžními zápasy je snaha tréninky zintenzivnit.

Finanční prostředky poskytnuté díky darům Dynama České Budějovice a finančním sbírkám mezi fanoušky byly využity na vybavení třídy, do které docházejí děti zapojené mimo jiné i do projektu Volnočasové aktivity pro děti ulice Kalingalinga. Zároveň byly použity také na transporty týmů k zápasům, nákupu sportovního vybavení a v neposlední řadě k nákupu potravin. Zároveň probíhá jednání o spuštění motivačního programu, který by nejvíce podporoval nejlepší a nejaktivnější fotbalisty.

Dále čtěte o Zambii:
Dres Karla Poborského byl opět vydražen! (28.12.2007)
Vydražte si originální dres Karla Poborského! (16.12.2007)
Fotbalové Dynamo pomohlo dětem v Zambii (6.12.2007)
Fotbal pro děti ulice v Zambii (20.11.2007)
V Zambii se hraje v nových dresech! (17.4.2007)
Milión kwacha v compoundu Kalingalinga (8.2.2007)
Dynamo Kalingalinga (25.1.2007)
Stopa Karla Poborského v Zambii (11.1.2007)

Autor fotografií: David Švejnoha (www.svejnoha.cz)