V předposledním domácím ligovém zápase této sezony se fotbalisté Dynama České Budějovice doma střetnou s Baníkem Ostrava. Zápas, který měl být poklidnou podívanou dvou týmů ze středu tabulky, dostal nečekanou zápletku. Pokud chtějí mít Jihočeši před posledními dvěma koly klid, musí s ostravským celkem doma bodovat. "Nastala situace, kdy se Zlín zázračně zvedl a je nyní plnohodnotně ve hře o záchranu," uvědomuje si trenér Dynama Pavel Tobiáš.

Málokdo asi čekal, že se bude Dynamo České Budějovice v závěru jara ještě strachovat o udržení v první lize. Tým Pavla Tobiáše podával prakticky v celém průběhu sezony dobré výkony a když měl tým pět kol před koncem ligy na kontě třicet bodů, nikdo snad ani nepochyboval v záchranu. Jenže v posledních týdnech se fantasticky zvedli fotbalisté Zlína a díky čtyřem výhrám v řadě jsou opět ve hře o udržení v nejvyšší soutěži. Přesto mohou být svěřenci Pavla Tobiáše v klidu, tři kola před koncem ligy mají vše ve svých rukou. Důležitý krok k záchraně mohou fotbalisté Dynama udělat již nyní v neděli, kdy doma přivítají Baník Ostrava.

Zatímco Jihočeši i přes dvě poslední ligové prohry opouštěli hřiště soupeřů se vztyčenou hlavou, Baník se prakticky v průběhu celého jara velmi trápí. Naposledy bodoval před pěti koly a na výhru čeká od 14. března. „Pro mě není momentální forma Baníku normální, ani vysvětlitelná. Na podzim hrála Ostrava o Ligu mistrů a na jaře hodně tápe. Ten problém nebude sportovní, ale to by byla otázka pro jejich klub a ne pro nás,“ říká před zápasem trenér Jihočechů Pavel Tobiáš.

Ani Jihočeši ale nemají tři kola před koncem ligy zdaleka vyhráno. Tým si sice dokázal během jara vytvořit dostatečný náskok na sestupové pozice, avšak v posledních kolech několikrát nešťastně tratil a toho začal využívat především hodně odepisovaný Zlín. „My se musíme zaměřit sami na sebe a vzhledem k té situaci, která nastala, kdy Zlín zázračně vyhrál čtyři zápasy za sebou, musíme vyhrát,“ říká odhodlaně Tobiáš, jenž nepropadá před důležitým nedělním zápasem panice: „Z těch ohrožených týmů máme nejlepší rozlosování, protože hrajeme dvakrát doma. Máme to tedy ve svých rukou a záleží pouze na nás.“

Přesto ale bude muset kouč Jihočechů řešit před zápasem s Baníkem problémy se sestavou, kde mu vypadlo větší množství hráčů. Vedle dlouhodobých marodů Hunala s Klavíkem budou chybět i další hráči. „Problémy v kádru nás zastihly v nejnevhodnější dobu. Celou sezonu jsme odehráli bez problémů a chyběl nám maximálně jeden hráč. Teď se nám to ale trochu rozsypalo, protože k vykartovanému Homoláčovi s Hudsonem se přidali zranění Horejš a Nitrianský,“ vypočítává Tobiáš, který nebude moci s největší pravděpodobností počítat ani s Tomášem Stráským.

Lodivod Dynama tak bude muset využít hráče z rezervního týmu. „V týdnu jsme si zahráli modelové utkání, kde jsme si vyzkoušeli stopery z béčka Bambuleho a Nováka. Také jsme sledovali Dobala a celý týden s námi trénuje Timm. Hráčské absence budeme v neděli řešit z vlastních zdrojů, jiné řešení ani není,“ krčí rameny Tobiáš, který v sílu svých hráčů ale věří: „Atmosféra v týmu je výborná a to, že nás tohle potkalo je sice problém, ale ne neřešitelný. Na hřišti bude jedenáct hráčů a ti to budou muset odjezdit.“

Důležitost nedělního utkání s Baníkem Ostrva si uvědomuje také odchovanec klubu Martin Leština, který pravidelně nastupuje na levém kraji obrany. „Máme náskok pět bodů, tři kola do konce a je třeba hned teď ten zápas s Ostravou vyhrát, aby byl úplný klid,“ říká osmadvacetiletý bek. Podobně jako kouč Tobiáš pak Leština souhlasí s názorem, že herní nepohoda Baníku by mohla být pro Dynamo spíše komplikací. „Ostrava má dobré hráče, ale poslední dobou nemá výsledky. O to to bude asi v neděli horší, protože se musí už někde chytit. Takže to bude těžký zápas, ale my uděláme všechno pro to, abychom vyhráli,“ říká odhodlaně zkušený ligový fotbalista.

Velmi dobré vzpomínky na souboje s ostravským Baníkem má další defenzivní fotbalista Dynama Jan Riegel. Na podzim odehrál zápas na Bazalech, kde Dynamo uhrálo remízu 0:0 a ještě raději vzpomíná na ten předchozí duel proti tomuto soupeři. „Předtím jsem naposledy hrál s Baníkem ještě jako hráč Příbrami. Na Bazalech jsme v sezoně 2005/06 pod vedením Pavla Tobiáše vyhráli 1:0 a já tehdy dal gól,“ vzpomíná Riegel, který jedním dechem hned dodává: „A pokud by se mi podobně dařilo i nyní v neděli, určitě bych byl moc rád..“