Krásné fotbalové představení předvedli televizním divákům na podzim loňského roku týmy Dynama a Slavie v rámci 14. kola Gambrinus ligy, když dramatické utkání skončilo dělbou bodů za remízu 2:2. Od té doby ale uplynulo hodně vody, oba celky jsou v odlišném rozpoložení a v neděli v pražském Edenu se dá očekávat jiný fotbal..

A zcela bezstarostný jako na podzim asi nebude. Zatímco fotbalisté Dynama mohou být ve středu tabulky relativně v klidu, domácí Slavii půjde na domácím hřišti v boji o titul o hodně. „Pro nás je to asi nejhorší možná kombinace. Domácí budou za každou cenu bojovat o tři body a budou chtít zapomenout na předešlé nepovedené výsledky. Nechybělo mnoho a mohlo být vše jinak. Slavia mohla v zápase s námi slavit titul a mohl se hrát bezstarostný fotbal,“ říká před zápasem trenér Pavel Tobiáš, který si ale ze svízelné situace sešívaných hlavu neláme: „I tak si myslím, že pro naše hráče bude zápas na Slavii odměnou za letošní sezonu. Po tom strašidelném úvodu sezony jsme se dokázali zvednout a nyní máme s předstihem jistotu, že se bude první liga hrát v Budějovicích i příští rok.“

Jihočeši se také představí ve zcela novém prostředí. Vůbec poprvé si tým zahraje v nové Synot Tip Areně, která byla otevřena přesně před rokem. Dynamo se tak v pražském Edenu představí po dlouhých devíti letech – poslední zápas na původním stadionu odehrál tým (tehdy také pod vedením Pavla Tobiáše) v květnu roku 2000. „Pro nás pro všechny to bude zase něco úplně nového a moc se do Edenu těšíme,“ říká Pavel Tobiáš, který se ale hlavně těší na konfrontaci s nejlepším českým celkem: „Slavia nás nemá čím překvapit. Obrana hraje ve stabilizovaném složení, na postu defenzivního záložníka nastoupí určitě Trapp (ten nakonec kvůli zdravotním problémům nenastoupí, pozn. autora), v záloze se jim sice zranil Švento, ale naopak je uzdravený zase Jarda Černý. Pozor si budeme muset dát na výborného Belaida a v útoku bude Karel Jarolím spoléhat na Fořta, ke kterému se postaví jeden z trojice Pekhart, Ivana nebo Besta.“

Otázkou zůstává, jak se domácí dokáží oprostit od posledních nevýrazných výsledků a především pak ze středeční porážky se Slováckem v poháru ČMFS. „Slavia je sice v krizi, ale až do posledního ligového zápasu to byla krize pouze výsledková. Tým hrál stále útočný fotbal, avšak doplatil na neproměňování šancí. To se ale stává všem týmům na světě, že jim to tam na nějaký čas přestane padat. My se musíme snažit, aby se jim začalo dařit až po zápase s námi,“ říká kouč Tobiáš. Stejně jako ostatní hráči prvního mužstva se v novém Edenu vůbec poprvé představí také s šesti góly nejlepší střelec týmu Tomáš Sedláček, jenž se pochopitelně na utkání moc těší. „Určitě nás čeká výborná divácká kulisa a dobrý zápas. Na kluky sice teď padla určitá deka, je to ale Slavia a ta se určitě zvedne. My proti nim musíme spoléhat na dobrou defenzivu a z ní se pak dostávat do rychlých protiútoků. Když se pak dostaneme do nějakých šancí, tak je musíme hned proměňovat,“ říká odhodlaně osmadvacetiletý střelec.

I když se Slavie nenachází v optimální pohodě, Sedláček si nemyslí, že by domácí fotbalisté měli nějak významně svázané nohy. "I když se jim nedaří, tak mají pořád pět bodů náskok na druhou Spartu. Určitě z nás těžkou hlavu mít nebudou a celých devadesát minut budou naplno makat," uvědomuje si útoční Dynama. Otázkou pouze zůstává, na jak velké množství fanoušků se budou moci sešívaní v domácím prostředí spolehnout. Vedení klubu na poslední tři ligové zápasy zvýšilo ceny vstupného na nejvyšší možnou míru. "Asi jsme pro ně nejatraktivnější soupeř," říká s úsměvem Sedláček, který se ale nechce motat do záležitostí Pražanů. "Je to jejich politika a do toho já nevidím," krčí Sedláček rameny s již vážnější tváří.

Jihočeši nenastoupí do zápasu 27. kola kompletní. Vedle dvou dlouhodobých marodů Hunala s Klavíkem nebudou moci hrát další hráči. „Zranění do zápasu nepustí Stráského a kvůli osmi kartám nebude hrát ani David Homoláč. V obou případech je to velká škoda, protože oba se v poslední době dostali do velmi dobré formy. Homoláč je pro nás důležitý při standardních situacích a Stráský je zase brejkový důrazný hráč. Oba nám budou moc chybět,“ dodal na závěr se zachmuřelou tváří Pavel Tobiáš.